Sensire groeit om klein te blijven
Sensire groeit om klein te blijven

Sensire groeit om klein te blijven

Het is september 2019 wanneer het begint te gonzen in de regio: zorgorganisatie Trimenzo gaat het niet redden. Het blijkt het begin van een roerige periode waarin we veel nieuwe collega’s mogen verwelkomen. En dan, als alles wat rustiger lijkt te worden, is er opnieuw nieuws: Sensire en Sutfene onderzoeken een fusie. Een verhaal over twee gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben… hoewel?

“De zorg gaat altijd door, maar voor zorgorganisaties geldt dat niet”. In het kort was dat het bericht voor medewerkers van zorgorganisatie Trimenzo in Twello en Voorst. De curator is in die situatie niet alleen verantwoordelijk voor het afhandelen van zo’n faillissement, maar ook voor de continuïteit van de zorg. Sensire bleek bereid om de curator daarbij te ondersteunen. “Onze relatie met Trimenzo ging al verder terug”, zegt bestuurder Renée Wilke. “In 2017 oriënteerden we ons al op nauwere samenwerking. Toen hebben we Trimenzo leren kennen als een organisatie met een sterke lokale binding en herkenden we elkaar in de visie op zorg: warm, met betrokkenheid van familie en naasten, en in relatie met de omgeving.”

Onverwachte verantwoordelijkheid

Als organisatorisch en financieel gezonde organisatie zag Sensire het bod op de zorgactiviteiten van Trimenzo als een maatschappelijke plicht, in een regio die we goed kennen. Maar, zegt Renée: “We realiseerden ons daarbij dat er rondom de kwaliteit van zorg nog veel werk te verzetten is.” Uiteindelijk kon een groot deel van de zorgprofessionals van Trimenzo aan de slag bij Sensire. Maar toen moest het echte werk nog beginnen. De eerste prioriteit bij Sensire lag in het creëren van rust en perspectief bij bewoners en medewerkers, zegt directeur Wonen met Zorg Marleen van der Sijs. “Wij troffen zeer betrokken, maar ook uitgeputte zorgprofessionals aan.”

Ook voor klanten en bewoners werkte Sensire vanaf dat moment aan perspectief en betrokkenheid. “We geloven dat alleen onze bewoners echt kunnen oordelen of we op de goede weg zijn”, stelt Marleen. “Net zoals we bij onze andere locaties gewend zijn, zochten we ook in Voorst en Twello de samenwerking met bewoners, hun familie en mantelzorgers. De inzet van vrijwilligers is daarbij onmisbaar en we waren al snel onder de indruk van hun betrokkenheid.”

Lange voorbereiding, oude wens

De overname van het failliete Trimenzo was een onverwachte gebeurtenis. Heel anders was dat bij het bericht dat een paar maanden later klonk: Sensire en Sutfene onderzoeken een fusie. Opnieuw een bericht dat de komst van nieuwe collega’s aankondigt, maar nu vanuit een heel ander perspectief: twee organisaties die elkaar doelbewust opzoeken; niet uit nood maar uit overtuiging. “Sensire en Sutfene zijn innovatief binnen hun eigen specialisme”, zegt Renée. “We kunnen elkaar op een heel natuurlijke wijze versterken. Waar Sutfene bijvoorbeeld in Zutphen investeert in nieuwe vormen van begeleiding voor mensen met dementie, zetten we bij Sensire mooie stappen vanuit Radicale Vernieuwing Verpleeghuiszorg. We brengen in deze voorgenomen fusie het beste van twee werelden samen. Voor de klant betekent dat: zorg die beter op elkaar aansluit, meer innovatie in specialistische zorg en in Zutphen aansluiting tussen wijkzorg en verpleeghuiszorg.”

Ook voor medewerkers ontstaat er een breder perspectief, zegt Renée: "wijkverpleging en ouderenzorg wordt steeds complexer. Een organisatie die daarop anticipeert biedt voor zorgprofessionals ook meer ruimte tot groei, ontwikkeling en specialisatie. We kunnen innovatie beter spreiden en toepassen. Zo ontstaat er meer ruimte voor medewerkers die zich willen ontwikkelen of specialiseren.”

In 2019 werden de eerste stappen naar een fusie gezet; de uitwerking daarvan gebeurt in 2020. Daarmee was 2019 het jaar waarin voor het eerst sinds het faillissement van Diafaan in 2016 sprake is van verbreding; door overname van Trimenzo en door het onderzoek naar samengaan met Sutfene. Die groei is belangrijk, zegt Renée, maar niet omdat groei op zich goed zou zijn. “Groeien om het groot zijn past niet bij ons, en we weten uit het verleden dat groot niet altijd beter is. Zo hebben we geleerd hoe we als grote organisatie de echt belangrijke zaken voor de klant en de zorgprofessional zo dichtbij mogelijk kunnen en moeten organiseren. Daar slagen we steeds beter in, en daarmee krijgt de lokale dynamiek ook steeds meer ruimte.”

Tegelijkertijd weten we dat de zorg de komende jaren radicaal gaat veranderen. “Niet alleen vanwege de vergrijzing en de betaalbaarheid van de zorg, maar ook omdat er een andere generatie klanten in zorg komt die echt andere behoeften heeft, en omdat we nog maar aan het begin staan van een revolutie in zorgtechnologie. Daarmee omgaan kan alleen als je daarvoor de ruimte hebt in je organisatie: het vermogen en de omvang om veranderingen een plek te geven. Daarom is het belangrijk om elkaar op te zoeken en samen sterker te staan. Zo kunnen we groter groeien in kwaliteit en innovatiekracht, groter in professionaliteit als werkgever, en tegelijkertijd: steeds kleiner, lokaler en dichterbij onze klanten en bewoners staan.”