Innovatie is vernieuwend denken en werken
Innovatie is vernieuwend denken en werken

Innovatie is vernieuwend denken en werken

Laag complexe zorg, weinig diversiteit én heel veel korte diensten. Een beeld van de traditionele thuiszorg die door velen voor waar wordt aangenomen. De praktijk is echter heel anders. De zorg-vraag van onze klanten in de wijk is heel divers en wordt steeds complexer. Care- en case-complexe casuïstiek zijn van alle dag. Sensire is zich daarvan bewust en is daarom in de regio Zutphen in november 2019 gestart met een nieuw team wijkverpleging. Het team bestaat uit een wijkverpleeg-kundige en een aantal verpleegkundigen in een mix van ervaren en onervaren zorgprofessionals. Het team is een initiatief van Mireille Poppen, inmiddels de wijkverpleegkundige van het team.

Mireille over de aanleiding van haar initiatief: “Voor de wijkzorg, waaronder Sensire, blijkt het aantrekken en behouden van jonge recent afgestudeerde zorgprofessionals niet altijd even eenvoudig te zijn. Binnen de context van een krappe arbeidsmarkt met grote concurrentie en een teruglopend aantal jonge professionals binnen de zorgsector, specifiek voor de VVT, is deze uitdaging extra groot. En dat is jammer. Want werken in de wijk is uitdagend en geeft de kans om een sterke generalist te worden. Maar er zitten ook minder leuke aspecten aan de wijkzorg, denkend aan de gebroken en/of kortere diensten, waardoor je veel dagen moet werken om 32 uur per week te maken. Dat is minder aantrekkelijk. Daarnaast zien wij dat de zorg in de wijk niet altijd aansluit op de gevolgde opleiding, denkend aan het ontbreken van innovatie in de praktijk en/of complexiteit van de klantsituaties.”

Ik heb daarom de VAR en de Raad van Bestuur gevraagd of het mogelijk is om een team te starten met als doel: de meest ideale, en daarmee aantrekkelijke, werkomgeving te creëren voor jonge zorgprofessionals. Zij waren positief over het voorstel, dus ik kon aan de slag met de voorbereidingen.”

Voordat Mireille aan de slag kon met het opstarten van het team heeft ze eind 2018 en begin 2019 onderzoeken gedaan onder studenten van verschillende zorgopleidingen met verschillende uitstroomrichtingen op zowel mbo als hbo-niveau. “Ik heb onder andere semigestructureerde groepsinterviews gehouden om zoveel mogelijk informatie naar boven te halen.

Alles met als doel om een antwoord te krijgen op de vraag ‘Wat is een aantrekkelijke werkomgeving volgens de zorgprofessional en hoe kunnen wij hen behouden?’ De conclusie luidt dat jonge zorgprofessionals graag toekomstgerichte en vernieuwende zorg willen leveren met oog voor innovatie, complexe klantenzorg, passende begeleiding en werkomstandigheden en -omgeving.”

De vier pijlers in het kort

De bovenstaande 4 pijlers zijn containerbegrippen en moeten in de praktijk nog écht ingevuld gaan worden, maar het zijn wel dé uitgangspunten voor het team. “Alles wat we doen en gaan doen houden we langs de meetlat van deze vier pijlers om te beoordelen of het verzoek of de vraag past bij het team en de onderzoeksresultaten”, aldus Mireille.

“Innovatie is vernieuwend denken en werken. Middels projecten en experimenten gaan wij ontdekken hoe wij de zorg beter en efficiënter in kunnen zetten, zodat wij in de toekomst kwalitatief goede zorg kunnen blijven verlenen. Deze toekomst is meteen een mooi bruggetje naar steeds complexer wordende zorg in de wijk. We focussen ons niet perse op complexe technische handelingen, maar op complexe situaties en/of achtergronden.

Denk bijvoorbeeld aan de mensen die tussen wal en schip raken, wie te goed zijn voor het ziekenhuis of opname maar wie een uitdaging vormt om thuis te blijven wonen. Maar ook op het coördineren en organiseren van de zorg met de focus op samenwerking tussen de wijkverpleegkundige en verpleegkundige in de wijk. Wij willen ontdekken waar de uitdaging ligt voor de verpleegkundige in de wijk in het organiseren en coördineren van zorg.”

Het team is nog lerend en daar hoort vallen en opstaan bij met ondersteuning van ervaren collega’s uit de zorg en uit andere disciplines binnen Sensire. Zij vertellen het team niet ‘hoe het moet’, maar helpen het team hoe vrijheid en verantwoordelijkheid hand in hand samen kunnen gaan. 

“De beginnende zorgprofessionals blijken behoefte te hebben aan iemand om mee te sparren en op terug te kunnen vallen. Door ervaren zorgprofessionals met affiniteit voor begeleiden hiervoor in te zetten, hopen wij op een mooie mix waarbij leren van elkaar centraal staat. Daarnaast kan het best een uitdaging zijn om het teamgevoel te behouden bij een functie waarbij je alleen in de wijk werkt en je collega’s voornamelijk telefonisch spreekt. Ik wil graag ontdekken wat er nodig is om het teamgevoel te vergroten zonder afbreuk te doen aan de zelfstandigheid van de verpleegkundigen”, aldus Mireille over de begeleiding van het team .

“En tot slot is er de pijler werkomstandigheden en -omgeving. Uit het onderzoek is gebleken dat jonge zorgprofessionals de wijk sneller links laten liggen doordat je vaak veel diensten en/of gebroken diensten moet draaien om aan je contracturen te komen. Werk neemt een belangrijke plaats in, maar de balans werk-privé moet wel goed blijven. Daarom gaan we werken met 8-uursdiensten die qua inhoud werkbaar en uitdagend zijn. Het rooster maken we samen en met een vier wekelijkse cyclus, zo kunnen we zo goed mogelijk rekening houden met elkaars wensen.”

“De komende tijd zullen we ervaren hoe het gaat en ook waar we tegenaan lopen. Wij hopen natuurlijk dat we ook andere teams kunnen inspireren en ze hiermee aan de slag kunnen. En dat we als Sensire met deze manier van kijken naar de wijkverpleging op een positieve manier bij kunnen dragen aan het verbeteren van het imago van het werken in de wijk”, besluit Mireille.