De renovatie van Den Ooiman PG startte in september 2020 en vordert gestaag. Een renovatie om te zorgen voor een woonomgeving passend bij de doelgroep en hun behoeften. Daarbij is de leefomgeving en de omvang van de woongroepen belangrijk, voor zowel de huidige bewoners als die van de toekomst. “Er komt een nieuwe generatie aan en daar moeten we op anticiperen”, zegt meneer Schneider, naaste van een bewoner van De Boomgaard. Maar een renovatie - hoe noodzakelijk ook - heeft een grote impact die we samen met naasten opvangen.
Met de renovatie is gekeken naar behoeften in de beleefwereld en de leefruimte van mensen met dementie. Van de huidige bewoners, maar ook van de toekomst. Meneer Schneider: “We moeten sowieso niet blijven hangen in wat was en kijken wat er bij de ouderen van nu en straks past. Zo zijn er straks ouderen die ook op Tomorrowland hebben gestaan. We moeten samen goed over die beweging gaan nadenken. Ook wat betreft het inrichten van de woonomgeving. Er komt een nieuwe generatie aan en daar moeten we op anticiperen.”
“In 2018 is De Boomgaard al een keer helemaal aangepakt om het geschikt te maken speciaal voor de doelgroep die er nu woonachtig is, mensen met dementie en onderliggend probleemgedrag,” vertelt meneer Schneider. “Het is een nette, moderne omgeving om te mogen wonen en leven. En helemaal ingericht op de doelgroep. De kleurstelling van de wanden en het interieur stralen een soort rust uit. Het is ingericht op een eenduidige manier wat zorgt voor herkenning voor de bewoners. Dat merk ik ook aan mijn vrouw, ze zit goed in haar vel.”
Nanda Honkou richtte destijds samen met collega's de Boomgaard in met inzichten die ze heeft opgedaan vanuit de opleiding Brein Omgeving Coach: “Het is belangrijk dat er veel rust is. In de natuur komt iedereen tot rust, dat wilden we naar binnen brengen op de afdeling in de kleurstelling en in inrichting. Zodat de bewoners alleen maar denken: ‘Ik moet hier niks maar ik mag alles doen in mijn eigen tempo.’ We bewegen op De Boomgaard met het bioritme van de mensen mee. En zo keken we ook naar hoe het interieur dat zou kunnen ondersteunen.”
“En nu gaat het om de puntjes op de i”, zegt meneer Schneider. “Er zijn niet veel ingrijpende werkzaamheden op De Boomgaard verricht. Wel komt er een nieuw domotica systeem. Een investering om de zorg te ondersteunen, dat past in de tijd waarin we zitten. Daarentegen is Boslaan flink gerenoveerd. Dat was flink gedateerd en is totaal op de schop gegaan. Er is met de gehele inrichting rekening gehouden met de doelgroep en hun belevingswereld. Ik hoop dat ze die lijn doortrekken voor heel PG, omdat ik denk dat iedereen daarbij gebaat is. Rust en herkenbaarheid is erg belangrijk.”
Patty Ruikes, projectmedewerker Fysieke Omgeving & Styling: “Bij het renoveren van de Den Ooiman PG kijk ik met een frisse blik naar de bestaande situatie van alle afdelingen van het gebouw. Wat is gunstig of juist ongunstig aan de huidige situatie? Ik kijk door de bril van mensen met een beschadigd brein om te komen tot een geheel interieurplan op maat met een nieuwe indeling, verlichting, beplanting, verschillende materialen, kleuren en stoffen. Voor een inrichting dat functioneel wordt en in balans is. Een fijne woon- en leefomgeving is belangrijk en heeft invloed op het functioneren van de mens, zeker voor mensen met dementie die hun fysieke omgeving gebruiken om zich te kunnen oriënteren. Ik zet in samenwerking met ondersteunende diensten een basis voor een passende omgeving neer en deze wordt aansluitend vormgegeven samen met de collega’s die binnen de betreffende afdelingen werkzaam zijn.”
Ook was een renovatie nodig om meer ruimte te creëren. Uit onderzoek blijkt dat een ideaal aantal bewoners per woongroep neer komt op acht bewoners. Op dit moment wonen er meer dan acht bewoners per huiskamer op sommige woongroepen. Tegelijkertijd is er in de regio, en over het algemeen in Nederland, sprake van een groeiende, complexere zorgvraag, waarbij steeds meer en grote hulpmiddelen zoals rolstoelen en tilliften nodig zijn.
Ook kan met meer ruimte en aanpassingen aan het gebouw expertise worden gebundeld om te anticiperen op de zorgvraag van de toekomst. De dagvoorziening en de woongroep voor mensen met dementie op jonge leeftijd wordt gecombineerd. Hiermee is er sprake van één team voor dagbehandeling en wonen. De combinatie van beide teams maakt een specialistisch team met extra kennis, die zo goed gebruik maken van elkaars programma, activiteiten en voorzieningen.
De renovatie betekent een verhuizing voor alle bewonersgroepen van Den Ooiman PG. De bewoners van Weidepad verhuisden in september naar de tijdelijke woonzorglocatie in Gaanderen. De andere afdelingen van Den Ooiman PG verhuizen daarna achtereenvolgens intern. We begrijpen heel goed dat dit veel impact heeft. Judith van Zelst, senior teamverpleegkundige Den Ooiman PG:
Natuurlijk wil je eigenlijk niemand laten verhuizen, maar met zo’n noodzakelijke, ingrijpende renovatie is dat onvermijdelijk. Als onze bewoners tijdelijk verhuizen moet je met sommige dingen heel goed rekening houden. Zoals het gewoon door laten gaan van het dagelijks leven met vaste gewoonten en vaste gezichten van zowel collega’s als andere bewoners. Ook zorgen we ervoor dat de voor hen herkenbare spullen meeverhuizen. Ook gaan we graag met naasten in gesprek om hen te laten meedenken in hoe we het zo aangenaam mogelijk kunnen maken voor hun naasten. De inbreng van familie is onmisbaar.”
Lees hier meer over de renovatie van Den Ooiman PG.
Ook in Ruurlo, op locatie De Bundeling, werken Sensire en woningcorporatie ProWonen al een aantal jaar samen om te anticiperen op de toekomst. De gebouwen zijn gedateerd en voldoen niet meer aan de woonwensen van nu. De ambitie was helder: Een plek waar iemand met of zonder zorgvraag kan wonen en leven, nu en in de toekomst. Zo ontstond in 2020 het Bundelingpark.
Gebouw De Bundeling werd in de zomer gesloopt. Daarvoor in de plaats komen straks nieuwe woningen Andere gebouwen op deze locatie kregen een grondige opknapbeurt: Sensire De Schoven onderging een renovatie waarbij nieuwe appartementen werden bijgebouwd. Sensire De Garven werd opnieuw ingericht voor bewoners met dementie.
Bundelingpark wordt een plek waar bewoners het leven kunnen leven zoals zij dat willen, zegt directeur Frederik Lindenhovius. “Zo is nagedacht over de invloed van de omgeving op de beleefwereld van de bewoners. Zowel bewoners met een somatische zorgvraag als bewoners met dementie. Tegelijkertijd kunnen de zorgprofessionals, in gezonde werkomstandigheden, de zorg blijven bieden zoals bewoners dat van ons gewend zijn.”
Vanwege de herontwikkeling verhuisden de bewoners op 1 en 7 juli van De Bundeling naar De Garven en De Schoven. Lees meer over de herontwikkeling in het artikel 'Bewoners De Bundeling kunnen eindelijk verhuizen'. De bewoners zijn blij met hun moderne en gezellige appartement op een park dat veel te bieden heeft, onder andere een gezamenlijke ontmoetingsruimte voor alle mensen die op het park wonen en andere omwonenden.
Meneer Jansen, woont in Sensire De Schoven:
“Ik heb een fijne sta-opstoel kunnen overnemen om fijn vanuit de stoel televisie te kunnen kijken. En er staat nu een mooie bank om bezoek te kunnen ontvangen. Het is echt een eigen appartement met veel privacy. En je kunt lekker naar buiten kijken of gewoon naar buiten gaan. Het is een fijne plek, er is goede verzorging en good etten." “Ja, het eten is misschien te goed,” grapt zijn dochter. Lees het verhaal van meneer Jansen en zijn dochter over het wonen en leven op Sensire De Schoven.