In september van 2020 was het officieel: wij gaan samen verder. Samen ontdekken we hoe we het nog beter kunnen doen voor onze klanten en bewoners. En: voor de medewerkers.
Sensire en Sutfene geloven dat beide organisaties elkaar kunnen versterken: onze expertises vullen elkaar goed aan en we kunnen van elkaar leren. Voor de klant betekent dat: zorg die beter op elkaar aansluit, meer innovatie in specialistische zorg en in Zutphen aansluiting tussen wijkzorg en verpleeghuiszorg. In het filmpje vertellen Ben van Gent, bestuurder oud-Sutfene, Renée Wilke en Maarten van Rixtel, bestuurders oud-Sensire uit hoe we het samen nog beter kunnen doen voor onze klanten en bewoners. Ook zijn we ervan overtuigd dat samenwerking beter is voor medewerkers. We kunnen innovatie beter spreiden en toepassen. Ook ontstaat er meer perspectief voor medewerkers die zich willen ontwikkelen of specialiseren.
Bestuurders Renée Wilke, Maarten van Rixtel en Ben van Gent spreken in een speciaal ontworpen ‘reisboek’ voor collega’s over de de fusie als een reis waarin veel hetzelfde blijft maar ook veel nieuw. Niets is nog helemaal zeker is. Behalve dat we samen verder gaan.
Bekijk het hele reisboek hier
Renée Wilke, bestuurder van oud-Sensire en nu van Sensire:
“We brengen echt het beste van twee werelden bij elkaar, waardoor we nog meer van elkaar kunnen leren en ook echt samen kunnen optrekken in de regio Zutphen vanuit zowel intramurale als extramurale zorg. Daardoor kunnen we hobbels voor de klant weghalen. Oud-Sutfene is echt een innovatieve partij in hun specialisme, waardoor je al heel snel het gevoel hebt: we horen bij elkaar!”
We spreken van een fusie omdat we als twee organisaties die elkaar in de inhoud en de ambitie herkennen, samen verder gaan. In de fusie kijken we naar inhoud en kwaliteit.
Ben van Gent, bestuurder van oud-Sutfene en nu van Sensire:
“De grootte is relatief. In ons werkgebied zijn beide organisaties gelijkwaardig. Sensire is heel sterk in wijkverpleging (Thuiszorg). Dat hebben we bij Sutfene niet meer. Maar we zijn wel heel afhankelijk van het functioneren van thuiszorg in ons werkgebied: preventie kunnen we alleen samen goed vormgeven. Bij Sutfene willen we ook graag innoveren en inzetten op dat waar we goed in zijn. Daar hebben we omvang voor nodig. We kunnen zelfstandig blijven en ons steeds verder specialiseren, of we gaan voor regionale slagkracht. We gaan voor die laatste keus. Daar worden klanten, en ook onze medewerkers beter van.”
In een fusie is samenwerken en oog blijven houden voor de manier waarop individuele medewerkers het liefste (willen) werken niet vanzelfsprekend. De ondernemingsraad van Sensire had daarom twee belangrijke pijlers. Het werkplezier van onze collega’s en de fusie van Sensire en Sutfene:
“Als medewerker is het van belang dat je voelt dat je een bijdrage kunt leveren, je je gezien en gehoord voelt door je (directe) collega’s en in een fijne en veilige werkomgeving kunt werken. Plezier hebben in je werk! Dat draagt mogelijk het meest bij aan Werken zoals JIJ wilt. Begin 2020 hebben beide raden voor het eerst kennis met elkaar gemaakt en hebben vanaf dat moment veel tijd en energie gestoken in het samenbrengen van de medezeggenschap. We leerden dat de twee organisaties, ondanks de verschillen, ook veel op elkaar lijken. Voor beide raden is aandacht voor elkaar, nieuwsgierig zijn naar elkaars ziens- en werkwijze een bijdrage kunnen leveren aan het grote geheel en met plezier naar je werk gaan ontzettend belangrijk.
Per fusiedatum (1 september) zijn de twee ondernemingsraden samengevoegd tot één raad. We hebben samen met name intensief gesproken over het integreren van de verschillende afdelingen en wat dit betekent voor de medewerkers die er werkzaam zijn. Voorop staat dat onze collega’s, zowel van oud-Sensire als oud-Sutfene, met net zoveel plezier hun werk kunnen doen als voor de fusie. Wat we vooral zien (en horen) is dat er veel gemeenschappelijke delers zijn wat maakt dat iedereen de schouders eronder zet. We doen het samen! Wanneer we dat blijven doen, met aandacht voor elkaar, zal het werkplezier bij Sensire alleen maar toenemen.”
Ook de verpleegkundige adviesraad (VAR) van Sensire zet zorgprofessionals actief in hun kracht om mee te denken over de uitwerking van ideeën en besluiten binnen en buiten Sensire. Om zo samen tot mooie oplossingen te komen:
“Samen sparren, komen tot mogelijke oplossingen, niet op je eigen eilandje blijven zitten, nieuwsgierig zijn naar een ander en diens denk- en werkwijze. Dat is voor de VAR belangrijk om de verschillende uitdagingen binnen de zorg en binnen Sensire aan te kunnen pakken. Daar heb je elkaar voor nodig en dat is ook wat de VAR steeds vaker opzoekt. De VAR zorgt ervoor dat ze aan tafel zit of uitgenodigd wordt. En steeds vaker ook weten collega’s de VAR te vinden. Op die manier wordt de zorgprofessional steeds beter betrokken bij het uitwerken van ideeën en nemen van besluiten die de (kwaliteit van) zorg ten goede komt. Dit heeft altijd een positief effect op de inhoud van het vak van die zorgprofessionals en daarmee indirect ook op het werkplezier.”