In het afgelopen jaar is er op verschillende manieren zorg geboden aan bewoners en klanten met corona. Sensire bood zorg aan corona patiënten in het speciaal daarvoor opgerichte cohort op Den Ooiman in Doetinchem. Bewoners besmet met het virus werden hier naartoe verplaatst en met warme zorg verpleegd. In de wijk was een mobiel coronateam actief. En ondertussen ontstond het initiatief van zorgorganisaties in de Achterhoek om een zorghotel voor Covid-19 patiënten op te richten.
Hoe is het om te werken in het mobiel coronateam in de wijk? Dat vertelt Marie-Jose Nieuwenhuis, verpleegkundige in de wijk in onderstaand filmpje. En ben je benieuwd naar hoe het is om te werken in een cohort voor bewoners met corona, dat vertellen Inge van Aken, verpleegkundig specialist in opleiding en Susan van de Beek, senior teamverpleegkundige, in het tweede filmpje.
In april werd Zorghotel Achterhoek in Gaanderen geopend. In het zorghotel wordt zorg geboden aan Covid-19 patiënten die positief getest zijn. Dit kunnen patiënten zijn die nu in een woonzorglocatie (intramuraal) woonachtig zijn. En het kan gaan om patiënten die uit de ziekenhuizen in de regio ontslagen worden en niet meer perse in het ziekenhuis behandeld hoeven te worden maar moeten nog wel verder herstellen om weer naar huis te kunnen. Daarnaast kunnen cliënten via de huisartsen(posten) en thuiszorg direct vanuit de thuissituatie worden opgenomen. Het gaat om cliënten waarvoor in de thuissituatie de zorg te zwaar is of doordat er geen of beperkte ondersteuning uit het eigen netwerk is, of omdat gaat om complexe, onvoorspelbare of intensieve zorg. Ook kunnen huisartsen cliënten met Covid-19 een plek bieden voor palliatieve zorg.
Het Zorghotel Achterhoek is een initiatief van verschillende zorgorganisaties in de regio: Azora, Careaz, De Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem, Sensire, Pro Senectute, Zorggroep Sint Maarten, Zorg-wooncentrum den Bouw, Huisartsenzorg Oude IJsselstreek en Huisartsenzorg Oost-Achterhoek. Deze organisaties zorgen voor de verpleegkundige en medische zorg. Buurtzorg is betrokken in het leveren van medewerkers. De coördinatie van het Zorghotel is in handen van Sensire. Daarbij werken we intensief samen met de huisartsen en ziekenhuizen in de regio.
Voor de huisvesting van Zorghotel Achterhoek wordt gebruik gemaakt van de tijdelijke verpleeghuisvoorziening van Markenheem, Sensire en Azora. De locatie ligt op het terrein van voormalig verpleeghuis Sensire Sint Jozef in Gaanderen.
Online videocollege zorg bieden aan mensen met Covid-19
In een aantal kennisclips delen verschillende professionals vanuit ieders vakgebied de kennis die zij op hebben gedaan over de zorg aan mensen met Covid-19. Zo werken we samen aan kwaliteit van zorg, wat leidt tot een zo groot mogelijke kwaliteit van leven of een zo comfortabel mogelijk sterven. Hieronder zie je een van de kennisclips van longarts Hugo van Bergeijk. Bekijk het gehele online videocollege hier.
NOS Nieuws maakte in november een reportage over de druk op de thuiszorg en het Zorghotel Achterhoek als oplossing. Bekijk de reportage op de website van de NOS.