Met 30 jaar ervaring in de zorg is Irmgard Evers wel wat gewend. Maar een zorghotel voor corona patiënten, dat was een nieuwe wereld. “Mijn eerste dag als teamverpleegkundige bij Sensire Sydehem in Zeddam zat er nog maar net op, toen ik gevraagd werd als coördinerend verpleegkundige in Zorghotel Achterhoek. Spannend, want alles was nieuw: de collega’s, sommige systemen en de patiënten. Maar met steun van elkaar gaat het team voor maar een doel: “Dat onze klanten - want zo voelt het, onze klanten - terug naar de thuissituatie kunnen of dat we zorgen voor een zo fijn mogelijk afscheid.”
“De avond voordat ik in het Zorghotel aan de slag zou gaan lag ik in bed te piekeren. Ik maakte me druk, maar dacht ook ‘Irm, je zit al jaren in het vak, je kunt het!’ Maar ja, zorg leveren aan zieke patiënten met Covid-19, dat is niet niks. Ook had ik net mijn opleiding tot teamverpleegkundige afgerond; ik was nog maar een dag teamverpleegkundige. Maar wat me over de streep trok was de steun van mijn eigen team op Sydehem. En het feit dat ik er heel veel kon leren - ook na 30 jaar ervaring.
Irmgard overlegde eerst wel goed met het thuisfront. “Ik vroeg mijn ouders en schoonouders ‘Als ik dit ga doen, ben ik dan nog welkom bij jullie thuis?’ Want ik snap heel goed dat het idee van echt in ‘de rode zone’ staan, angst oplevert.”
Irmgard startte in december 2020 in het Zorghotel. “Alles was nieuw: de collega's, sommige systemen, de patiënten... Alles, behalve de magnetron. Die hebben we bij ons in Sydehem ook”, lacht Irmgard. “Iedereen is begaan met je en er was altijd iemand die voor je klaarstaat. Ik bedacht me dat er ook niet van me wordt verwacht dat ik meteen alles al weet. En ik besefte me dat ik ook niet mag vergeten wat ik zelf allemaal aan kennis en ervaring meebracht.”
In het Zorghotel staat Irmgard een dag in de week in zorg, de andere twee dagen is ze coördinerend verpleegkundige. “Dat is een goede combinatie. Omdat je in zorg staat weet je wat er op de afdeling speelt, ook wanneer ik op kantoor zit. Dat is waardevol in het contact met de Specialist Ouderengeneeskunde en huisartsen. De collega’s komen uit verschillende organisaties, maar we hebben maar een doel: Dat onze patiënten naar hun thuissituatie kunnen. En de mensen waarvan je weet dat die niet meer naar huis gaan, een comfortabel afscheid kunnen bieden. Ik neem mijn pet af voor al die organisaties die in dit waardevolle initiatief samenwerken en tegelijkertijd de expertise rondom de zorg voor Covid-19 patiënten aan elkaar doorgeven.”
En patiënten zijn blij dat het zorghotel er is. “Veel families zijn blij dat deze voorziening er is. Patiënten voelen zich veilig en weten dat er echt voor hen gezorgd wordt. Zoals een echtpaar dat zelf niet eens de kracht meer heeft om een kopje soep te bereiden.”
Ben je benieuwd naar hoe de organisatie van de zorg in het Zorghotel tot stand is gekomen? Bekijk dan het volgende filmpje.