Vaccineren als troef voor meer vrijheid
Vaccineren als troef voor meer vrijheid

Vaccineren als troef voor meer vrijheid

In januari 2021 hadden we al een jaar van maatregelen achter de rug om de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen: bewoners van onze woonzorglocaties en klanten thuis. Maar corona liet ons in 2021 nog niet los. Toch zochten we ook dit jaar naar mogelijkheden, ondanks beperkingen. In eigen regie, met behulp van naasten. 

Bekijk de tijdlijn van hoop en hectiek in 2021

Januari - februari

Januari - Start bewonersvaccinatie
1
Januari - Start bewonersvaccinatie
Op 25 januari startten de medewerkers van Sensire met het vaccineren van bewoners. Mevrouw Kemperman woont in Sensire Den Ooiman en ontving de eerste vaccinatie van het prikteam: “Ik kijk veel naar het nieuws en vind het vreselijk wat er allemaal speelt. Ik ben blij met de prik en hoop dat de vaccinaties een stap zijn naar rustigere tijden.”
Februari - De zorg gaat door in de wijk
2
Februari - De zorg gaat door in de wijk
De zorgprofessionals in de wijk bleven de zorg bieden met behulp van beschermingsmiddelen. Zo waren zij - en de klanten - altijd beschermd en kon de zorg doorgaan. In februari kregen we te maken met een uitdaging van een heel andere orde: hevige sneeuwval. Hoe komen we nu bij onze klanten? Een vraag om hulp via social media leverde een overweldigend aantal reacties op. Boeren met hun trekkers en andere vrijwilligers met 4x4 pick-ups boden spontaan hun hulp aan en zo kon noodzakelijke zorg toch worden geboden. Samen lieten we de klanten en zorgverleners niet in de kou staan.

Silke Rissewijck, projectleider bewonersvaccinatie programma, over het organiseren van de bewonersvaccinatie: “Het was een enorme organisatie in zeer korte tijd en het vroeg van iedereen wel weer wat extra's. Trots op de inzet van alle collega’s waardoor we zo snel konden starten met vaccineren en kunnen bijdragen aan de bescherming van bewoners. De vaccinatie van bewoners bood een lichtpuntje. Aan henzelf, hun naasten en de hardwerkende teams om het vol te houden. Alleen samen krijgen we Corona eronder!”

Op de foto: mevrouw Kemperman. Ontving de eerste vaccinatie van het prikteam.

Linda Erinkveld, verpleegkundige wijkzorg, over de hulp bij de hevige sneeuwval: “Vanmorgen werd ik opgehaald door Björn Roes; hij heeft zich aangemeld om waar nodig bij te springen met zijn grote Amerikaan, een echte pick-up truck! Ik had nog net geen trapje nodig om in de cabine te klimmen. Juist geen hoofdwegen maar de achteraf weggetjes in het buitengebied van de Oude IJsselstreek; in één woord: GEWELDIG! Een sensi-up voor de deur (ingesneeuwd) en dan opgehaald worden om je zorg te kunnen verlenen… Het was een bijzondere dag!”

Maart - april

Maart - Vrijheid na vaccinatie in verpleeghuizen
3
Maart - Vrijheid na vaccinatie in verpleeghuizen
Dankzij de bescherming van vaccinatie kon meer worden versoepeld. De bezoekregeling werd ruimer, het samenbrengen van meer ‘bubbels’ van bewoners en een kopje koffie drinken zonder mondneusmasker op 1,5 meter werd mogelijk. De kapper ging weer open en vrijwilligers waren meer dan welkom om te zorgen voor die belangrijke geluksmomenten. Ook was er meer ruimte om te genieten van artiesten en ander muzikaal vermaak. Voorzichtige, kleine stappen - maar van grote betekenis. En niet onbelangrijk: die lang verlangde knuffel werd weer mogelijk. Zo ontstond er weer ruimte voor warmte en reuring in het verpleeghuis, al was dit nog niet zonder risico’s.
April - Oplopende besmettingen en toch stappen naar vrijheid
4
April - Oplopende besmettingen en toch stappen naar vrijheid
Hoe gecontroleerd die stappen naar meer vrijheid ook werden genomen; het virus liet zich niet overal buiten de deur houden. Zoals op De Heikant in Wehl in april, Sydehem in Zeddam in juli. Hoewel nagenoeg alle bewoners volledig zijn gevaccineerd, greep het virus snel om zich heen. Specialist Ouderengeneeskunde Marco Repko: “Deze uitbraak liet zien dat je het coronavirus nog steeds kunt overdragen, ook al ben je gevaccineerd. Het goede nieuws was wel dat bewoners over het algemeen genomen alleen milde klachten vertoonden. Het beeld was wat dat betreft heel anders dan voor de vaccinatie.”

Annemieke Dalebout, senior teamverpleegkundige Het Grotenhuis in Twello over meer vrijheid na vaccinatie in de verpleeghuizen: “Deze versoepelingen maakten mensen echt blij, al ging het maar om kleine dingen. Mensen waren er zo aan toe: Je zag dat sommige bewoners vereenzaamden. Het contact met familie was goed, maar natuurlijk wel beperkt. Dat was zeker voor mensen met een grote familie wel lastig. Het is fijn dat na vaccinatie meer bezoek mogelijk is en niet alleen onder bijzondere omstandigheden.”

Frederik Lindenhovius, directeur Wonen met Zorg, over oplopende besmettingen en toch stappen naar meer vrijheid in verpleeghuizen: “We namen deze stappen terwijl we ons tegelijkertijd voorbereidden op de piek van de derde golf. We waren ons bewust van de risico’s, maar die namen we in het belang van de bewoners en hun welzijn. We hielden in de gaten wat deze verruimingen teweeg brachten en stelden deze bij als de veiligheid van de bewoners, hun naasten en onze medewerkers in gevaar kwam.”

Mei - augustus

Mei - Proef echt contact zonder mondneusmaskers
5
Mei - Proef echt contact zonder mondneusmaskers
In mei werkten zorgprofessionals van De Borkel in Gorssel als proef zonder mondneusmasker. Wijnie Nieboer, regieverpleegkundige De Borkel: “Door een mondneusmasker is het vaak lastig echt in contact te komen met mensen met dementie. Zij zien ons gelaat niet en vragen zich vaak af waarom we een mondneusmasker dragen en dat zorgt voor onrust. Daarom was deze proef een belangrijke stap naar meer welzijn voor bewoners."
Juli en augustus - Druk op de zorg in de wijk
6
Juli en augustus - Druk op de zorg in de wijk
De zomer is voor zorgverleners altijd een periode van passen en meten. In 2021 was dat nog meer het geval door vermoeidheid en ziekte. Tegelijk nam de zorgvraag toe. De manier waarop klanten zorg ontvingen was anders dan zij gewend waren: door andere zorgverleners, op een ander tijdstip of in een aangepaste vorm. Ook vroegen we samen met ander zorgorganisaties in de regio klanten om met naasten te bespreken of zij in de zomer extra konden helpen, juist als de vertrouwde hulp wellicht ook even minder beschikbaar is.

Wijnie Nieboer, regieverpleegkundige De Borkel, over de proef ‘Echt contact door te werken zonder mondneusmasker': “We dragen de maskers om hen en onszelf te beschermen. Maar nadat minimaal 80% van alle bewoners was gevaccineerd, konden we voorzichtig kijken of het ook zonder kan. En natuurlijk was het ook fijn voor de zorgprofessionals zelf, want het continu dragen van de maskers heeft veel impact. Tegelijkertijd konden zij een eigen afweging maken om toch een mondneusmasker te dragen.”

Lees hier meer over de proef.

September - december

September - Aanscherpen van maatregelen en wachten op de boostervaccinatie
7
September - Aanscherpen van maatregelen en wachten op de boostervaccinatie
In september droegen we geen mondneusmasker meer op onze locaties en werd de 1,5 meter afstand losgelaten in sommige situaties. Maar nog geen twee maanden later waren we opnieuw genoodzaakt de maatregelen weer aan te scherpen vanwege de oplopende besmettingen. In deze periode bleef het aantal corona besmettingen op onze locaties laag. Helaas blijft het coronavirus onvoorspelbaar en bleek er toch sprake van een uitbraak op Klimop in Den Ooiman Doetinchem in oktober. Waar het in de zomer om bewoners met milde klachten ging, ging het nu om meer en zwaardere klachten en is een bewoner overleden. Om deze reden werden in samenspraak met de cliëntenraad weer mondneusmaskers gedragen door zowel zorgprofessionals als bezoek.
November - Thuiszorg Oost-Gelderland schaalt zorg af en bereidt voor op code zwart
8
November - Thuiszorg Oost-Gelderland schaalt zorg af en bereidt voor op code zwart
Samen met zes andere zorgorganisaties in de regio besloten we om bepaalde vormen van niet-medisch noodzakelijke zorg niet of minder te verlenen. In delen van de Achterhoek was daar op dat moment al een tijdje sprake van. Zorgverleners die door het afschalen van zorg beschikbaar kwamen, werden via een crisispool ingezet voor zowel corona- als niet coronapatiënten uit het ziekenhuis en worden opgenomen op revalidatie-afdelingen. We zagen de druk op de zorg oplopen en hielden rekening met het volgende scenario - ‘code zwart’ - waarin de zorgverlening tot een medisch-noodzakelijk minimum wordt beperkt.

November - december

November en december - De boostervaccinatie: hopelijk een troef voor meer vrijheid
9
November en december - De boostervaccinatie: hopelijk een troef voor meer vrijheid
En weer wachten we op een nieuwe vaccinatie: de boostervaccinatie. Iets waar we ons erg hard voor hebben gemaakt. Onze oproep voor een versnelde vaccinatie voor verpleeghuisbewoners werd snel beantwoord: we konden in november beginnen. Rond de jaarwisseling hebben bijna alle bewoners van onze locaties die dat wilden een boostervaccinatie ontvangen.