Innovatie levert tijd op om meer klanten te helpen
Innovatie levert tijd op om meer klanten te helpen

Innovatie levert tijd op om meer klanten te helpen

“Nieuwe medewerkers en ook steeds meer nieuwe klanten zijn gewend te appen, te telebankieren en te twitteren. Soms vinden ze bepaalde zaken binnen de zorg maar omslachtig. Kennelijk zijn de verwachtingen op technologisch gebied veranderd.” Innovatiemanager Vera Goldewijk ziet technologie echter niet als dé oplossing van de problemen in de zorg. “Technologie kan onderdeel zijn van de oplossing.”

Het probleem waarvoor ook het innovatieteam oplossingen probeert te vinden is de voortdurend stijgende zorgvraag in een voortdurend krapper wordende arbeidsmarkt. “Dat geldt nog sterker voor onze krimpregio de Achterhoek. We hebben te maken met steeds meer ouderen die steeds ouder worden en een steeds complexere zorgvraag hebben. Tegelijk trekt beroepsbevolking weg uit de regio. Innovatie is een middel om het probleem van deze ‘zorgkloof’ te helpen oplossen, geen doel op zich. Het is meer een kwestie van het werk anders organiseren. Dan kunnen we met minder medewerkers dezelfde of een hogere kwaliteit van zorg blijven bieden.” 

Het draait niet om de technologie, het draait om het probleem dat je wilt oplossen. Technologie kan deel zijn van de oplossing.”

Beeldbellen steeds meer ingeburgerd

Een voorbeeld is beeldbellen. Klanten van Sensire maken hiervan al enkele jaren gebruik om bij bepaalde vragen contact te zoeken met een verpleegkundige van NAAST. Denk bijvoorbeeld aan een wond waarover iemand zich ongerust maakt. Een ander wil misschien graag dat een medewerker op afstand even meekijkt bij het innemen van de medicijnen. “Beeldbellen krijgt steeds meer toepassingen”, vertelt Vera. “Je kunt het ook inzetten als je iemand instructies wilt geven bij het aanleren van stomazorg. Of bij een klant die inmiddels wel zelfstandig kan douchen, maar nog wat onzeker is. Dan kan hij ervoor en erna even contact opnemen. Dat geeft een gerust gevoel.” Ze vindt beeldzorg geen afstandelijke of koude manier van zorgen. “Ik vind beeldbellen nabij. En het is altijd een combinatie met warme zorg.”

De klant ervaart meer eigen regie, zelfstandigheid en flexibiliteit. Vera: “Het levert iets op. Hij hoeft niet te wachten op de zorg. Als hij zijn tablet meeneemt, kan hij gewoon gaan logeren bij zijn dochter. Ook opent zo’n app soms deuren: hij gaat nu misschien ook met kleinkinderen in het buitenland beeldbellen.” (Lees ook het verhaal ‘Zelfstandig ouder worden met (digitale) hulpmiddelen’ in hoofdstuk 2 van deze Terugblik om meer te weten te komen over hoe de klant de inzet van hulpmiddelen ervaart.)

MIJNSensire: alle hulpmiddelen op een rij

“In de loop der jaren zijn we binnen Sensire steeds meer hulpmiddelen gaan gebruiken, een aantal daarvan digitaal. Dat werd onoverzichtelijk. Er was behoefte aan die laagdrempelig en eenvoudig samen te brengen onder één noemer en de nieuwe eraan toe te voegen. Deze verzameling heet MIJNSensire, de verzameling hulpmiddelen van de klant. Wij bieden: MIJNMedicatiehulp, MIJNBeeldzorg, MIJNOogzorg, MIJNZorghelpers, MIJNNachtwacht, MIJNLeefstijlcoach en MIJNalarm. Voor klanten is het fijn alles bij elkaar te vinden. Voor de medewerkers ook, want zij brengen de hulpmiddelen immers bij de klanten onder de aandacht.” Doel van MIJNSensire: mensen minder zorgafhankelijk maken, de zorgzwaarte omlaag brengen en de eigen regie verhogen. 

De hulpmiddelen in MIJNSensire worden standaard onderdeel van de zorginterventies in gesprekken met de klant.”

De meeste ‘winst’ verwacht Vera van de inzet van de hulpmiddelen thuis, in verband met de reistijd die je bespaart. “Maar ook tijdens revalidatie kun je iemand alvast voorbereiden op het leven thuis door bijvoorbeeld aandacht te geven aan de MIJNZorghelpers of MIJNMedicatiehulp. Als de klant dan eenmaal thuis is, is hij zelfstandiger en doet hij minder een beroep op thuiszorg.” Ook op het gebied van preventie ziet ze veel mogelijkheden. “Met MIJNLeefstijlcoach kun je iemand op afstand beweegbegeleiding geven, zodat hij langer zelfredzaam blijft. Je kunt met bepaalde oefeningen fysiotherapie voorkomen. Of ervoor zorgen dat hij de hond kan blijven uitlaten.” Ze stelt vast: "De hulpmiddelen in MIJNSensire worden onderdeel van de standaard-interventies in het gesprek met de klant."

Ondersteuning belangrijk

Hoe is MIJNSensire tot stand gekomen? “Bij Innovatie werken we met kortlopende experimenten en met grotere projecten. In beide gevallen is het belangrijk het probleem eerst goed scherp te krijgen. Waarvoor gaan we een oplossing bedenken? Dat doen we zoveel mogelijk samen, met input van collega’s. We proberen iedereen mee te nemen in het hoe en waarom van een hulpmiddel. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en verbetersuggesties. Zo kom je tot ‘gedragen’ toepassingen.”

De afdeling Innovatie werkt over de klantlijnen heen en bestaat uit Experimenten, Projecten en Support. Vera beklemtoont hoe belangrijk het is dat medewerkers ergens terecht kunnen met vragen en voor ondersteuning. “In het begin investeer je als medewerker altijd bij het aanleren van iets nieuws. En je hebt al zo weinig tijd.” Uiteindelijk leveren de toepassingen waardoor klanten minder zorgafhankelijk worden medewerkers tijdwinst op. “Zo win je tijd om anderen te helpen, hoef je minder zorg te weigeren.”

Sensire doet het goed, ambassadeurs blijven nodig

Vera vindt dat Sensire het goed doet op innovatiegebied. “Ik ben trots. Toch kunnen we ook binnen onze organisatie hier en daar nog stappen maken. Niet iedereen is al even digivaardig, bijvoorbeeld. Ook daarom zijn de ambassadeurs zorgtechnologie niet overbodig.”

Ze vertelt dat er ook wordt samengewerkt met partners in de regio en daarbuiten. “Bijvoorbeeld met de ziekenhuizen, maar ook met collega-zorginstellingen. En als we iets nieuws bedenken, kijken we eerst goed of een ander dat niet al heeft gedaan, zodat we niet het wiel opnieuw uitvinden. En tijdens de Slimme Zorgestafette 2021 organiseerden we een bijeenkomst over de inzet van beeldzorg, getiteld ‘Help, de opschaling lukt.’ Kennelijk kijken andere organisaties ook naar Sensire.”, concludeert Vera.