“Als mensen zich gelukkig en op hun plek voelen.” Zo beschrijft Ilse Reinders de momenten dat ze haar werk als verzorgende het fijnst vindt. In De Bloesem in Neede, een huis voor mensen met dementie, vormen zij en haar collega’s vertrouwde gezichten voor de bewoners en hun familieleden.
Ilse is wat ze in de zorgsector een VIG’er noemen, een verzorgende die ook is opgeleid om verpleegtechnische handelingen te doen. Ze doet haar werk al zo’n 25 jaar en krijgt er nog steeds energie van.
“Het dankbare. Dat mensen zich hier veilig voelen. Soms kan iemand die heel dement is, je toch zomaar in de ogen kijken en blij zijn dat je er bent. Echt mooi is dat.”
De Bloesem is een kleinschalig huis met in totaal veertien appartementen. Er heerst een rustige, huiselijke sfeer die het ook voor bezoekers al gauw een vertrouwde plek maakt. De appartementen zijn opvallend ruim zodat de bewoners veel spullen van thuis kunnen meenemen en er ook tijd kunnen doorbrengen met hun familie.
Ook herkenning is belangrijk. “We richten momenteel een belevingsruimte in met spullen van vroeger. En elke bewoner heeft een foto naast de deur van hoe hij of zij er vroeger uitzag, om zichzelf weer te herkennen.”
“Je kunt dan al zien hoe mensen leven en dus rekening houden met hun gewoontes en wat ze fijn vinden. Vaak zit dat in kleine dingen: Aan welke kant ze uit bed stappen bijvoorbeeld, of welke voorwerpen waardevol voor ze zijn.”
De familie is altijd welkomIlse zag het werk in haar loopbaan veranderen. “Vroeger konden er wel meer leuke dingen”, vertelt ze. “Ooit, toen ik nog op een somatische afdeling werkte, gingen we soms zelfs met de mensen op vakantie: tien verzorgers op tien bewoners. Of je liep elke week gezellig met een bewoner naar de markt. Voor dat soort dingen is nu niet zoveel tijd meer.”
Ze is er niet minder gemotiveerd onder. Wel betekent het dat er een groter beroep wordt gedaan op de familie van de bewoners, maar het is eigenlijk niet minder dan logisch dat de bewoners hun sociale netwerk mee naar De Bloesem nemen.
“De familie kan hier dan ook altijd in en uit lopen. En één familielid kan altijd mee-eten. Dat is slechts een kwestie van het op tijd laten weten, zodat we er rekening mee kunnen houden.”
Mijn dochter wilde ook in de zorg werken. Ik zei gelijk: doe het maar!
~Ilse Reinders, Sensire De Bloesem~
“Vrijwilligers voegen enorm veel toe”, zegt Ilse, die het coördineren van de vrijwilligers in haar takenpakket heeft. ”Ik probeer ze de aandacht te geven die ze verdienen.”
Het geeft het werk extra kleur, net als het organiseren van activiteiten. Zo organiseerde ze met collega’s een Rad van Fortuin en liepen ze de winkeliers in het dorp af met de vraag of ze de prijzen wilden sponsoren. Aan dat sympathieke verzoek van De Bloesem konden de middenstanders natuurlijk niet weerstaan.
Wat er ook allemaal is veranderd, van de keuze voor haar werk heeft Ilse nooit spijt gehad. “Mijn dochter vertelde me een tijdje geleden dat ze ook wel in de zorg wilde werken, en ik zei gelijk: Doe het maar! Nu is ze begonnen aan een opleiding voor verpleegkundige. Dat vind ik prachtig.”