Hier vindt u alle informatie rondom Corona klik hier
Vrijwilligers
Vrijwilligers

Vrijwilligers

Zo’n achthonderd vrijwilligers leveren een grote bijdrage aan het welzijn van de bewoners van de huizen van Sensire. Met goede begeleiding maken we er samen dankbaar werk van.

Werken aan welzijn

Samen met onze medewerkers dragen vrijwilligers eraan bij dat mensen die zorg krijgen hun leven zoveel mogelijk kunnen leiden zoals ze dat gewend waren. Wat ze graag deden toen ze nog minder beperkingen hadden, of zoals ze leefden toen ze nog thuis woonden.

Dat is welzijn, en vaak zit dat juist in de gewone dingen van het leven. Zo nu en dan iemand op bezoek krijgen. Samen het dorp in om een boodschap te doen. Of er met de duofiets op uit voor een ritje door de omgeving. Vrijwilligers maken het leven van mensen leuker.

Samen met Sensire

Vrijwilligers en de mensen van Sensire werken in een echte wisselwerking met elkaar. Zelfstandig en met respect voor elkaars rollen en mogelijkheden.

Zo zien we soms dat vrijwilligers flexibel willen blijven. ‘Elke woensdag om twee uur’? Sommigen vinden dat fijn, anderen verbinden zich liever niet aan een vast tijdstip met een vaste activiteit. Dat geeft niets. Er zijn vele manieren om het leven van mensen leuker te maken.

Voor activiteiten als koffie schenken of spelletjes doen is het doorgaans logisch om een rooster op te stellen, zodat het past in het ritme van de bewoners. Maar als u bijvoorbeeld samen wilt wandelen of fietsen kunt u zelf afspreken met de bewoner wanneer het u beiden schikt.

Er is van alles mogelijk

Er is bij Sensire wonen met zorg een groot aantal verschillende mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk, passend bij wat u en de bewoners graag doen en wat voor u beiden mogelijk is. Zoals:

  • Individuele vrijwilligers: Zij richten zich op één bewoner, door persoonlijke aandacht te geven en daarvoor de tijd te nemen. Voor gezelligheid, een praatje, een activiteit of een luisterend oor.
  • Gastvrouw of gastheer in de huiskamer: Zij zorgen voor een fijne ontvangst en een fijne sfeer in de huiskamer, door koffie en thee te verzorgen, een praatje te maken of voorkomende klusjes en activiteiten te doen.
  • Kookvrijwilligers: Zij helpen bij het ontbijt, de lunch en het koken van de warme maaltijden.
  • Wandelvrijwilligers: Zij gaan geregeld wandelen met bewoners, of gaan mee met uitstapjes van hele groepen bewoners.
  • Vrijwilligers voor de duofiets of de duoscootmobiel: Zij nemen bewoners mee voor een ritje in de omgeving.
  • Chauffeurvrijwilligers: Zij rijden bijvoorbeeld op de bus van Den Ooiman in Doetinchem, of brengen met hun eigen auto bewoners naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, de tandarts of de winkel.
  • Kerkvrijwilligers: Zij ondersteunen de geestelijke verzorging bij de vieringen en andere kerkelijke activiteiten.
  • Activiteitenvrijwilligers: Zij organiseren de meest uiteenlopende activiteiten, zoals een zanggroepje, een timmerclub, een bingo, een bakgroep of een mannenclub.
  • Vrijwilligers voor de tuin en de dieren: Zij helpen met het onderhoud van de tuin en het verzorgen van de dieren.

De teamregisseur

Sensire wonen met zorg heeft een aantal teamregisseurs. Zij werven vrijwilligers, brengen binnen de woonzorgcentra vraag en aanbod bij elkaar en bieden vrijwilligers de nodige ondersteuning.

Als u belangstelling heeft om vrijwilliger te worden, kunt u contact opnemen met de teamregisseur van de locatie die het betreft: 

Doetinchem - Den Ooiman somatiek - Jessica Klatt
06-30 34 82 90

Doetinchem - Den Ooiman PG Akkerland, Boslaan en De Boomgaard - Peter van Zutphen
06-12828496

Doetinchem - Den Ooiman PG Dorpsweg en Weidepad - Lida Wissink
06-20592947

Gaanderen - Pelgrim - Silvie Harmsen
06-20597843

Neede - De Bloesem - Nancy Gierkink
06-30583267

Ruurlo - De Bundeling - Cindy Geurkink
06 - 20 99 74 01

Ruurlo - De Garven - Nancy Gierkink
06-30583267

Twello - Het Grotenhuis - Bianca Schlief
06-82371078

Twello - Martinushof - Marieke Hol
06-83455562

Vorden - Het Wehmepark, De Hackforterhof en De Lindenhof - Annemarie Wiggers
06-12524426

Wehl - De Heikant - Silvie Harmsen
06-20597843

Zeddam - Sydehem - Marlon Groot Zevert
06-22660361

Kijken of het klikt

Meld u zich aan, dan volgt er altijd een intake-gesprek met een van onze teamregisseurs. Denkend vanuit de bewoners zal zij u vragen naar uw motivatie om vrijwilliger te worden en is ze geïnteresseerd in uw affiniteit met ouderen. Of u en Sensire bij elkaar passen, is ook een kwestie van gevoel. Het is belangrijk dat het van beide kanten klikt.

Vervolgens zijn er ook enkele formele stappen te nemen. Zo is er een Verklaring omtrent gedrag (VOG) van de gemeente nodig en zal de teamregisseur uw Burgerservicenummer (BSN) vragen. We sluiten met u ook een vrijwilligersovereenkomst, waarin zaken als een verzekering en bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding worden geregeld.

Vrijwilligers bij Sensire worden aangenomen voor ‘onbepaalde tijd’. U verbindt zich dus niet aan een bepaalde duur. Sommige mensen werken vele jaren bij ons als vrijwilliger. Anderen doen het relatief kort, bijvoorbeeld als er plots dingen veranderen in hun persoonlijke leven. Ook dat is prima.

Introductiecursus

Ook enige scholing is een voorwaarde om bij Sensire aan de slag te kunnen. Dat gebeurt met een introductiecursus voor vrijwilligers waarvoor u wordt uitgenodigd. In een informele sfeer worden u praktische tips aangereikt, krijgt u inzicht in ziektebeelden en het omgaan met bijvoorbeeld gedragsproblemen en leert u andere vrijwilligers kennen.

Het klinkt allemaal misschien wat formeel, maar zo komt u goed beslagen ten ijs en staat niets u en uw team in de weg om de bewoners samen mooie momenten te bezorgen.

Praktische informatie

Voor vrijwilligers of belangstellenden voor vrijwilligerswerk is het handig om contact op te nemen met een van onze teamregisseurs. De bereikbaarheidsgegevens vindt u hierboven. 

Voor algemene vragen kunt u ons bereiken via ons algemene nummer 0900 8856 (24 uur per dag, 7 dagen in de week).