Digitaal, we kunnen er eigenlijk niet meer omheen. Dat geldt niet alleen voor onze collega’s, maar ook voor onze klanten in de wijk. Collega Lucia Elschot (team Borculo en omgeving) probeert al haar enthousiasme over de mogelijkheden van een iPad over te brengen op haar klanten. En met succes. Lucia is één van de motoren die zowel klanten als collega’s het liefst hele dagen wil inspireren over de mooie kant van digitalisering.
“De meeste klanten vinden het in eerste instantie griezelig en eng om iets met een iPad te gaan doen. ‘Mot dat nou echt?’ is een veelgehoorde opmerking. Ik probeer ze op een hele laagdrempelige manier kennis te laten met de mogelijkheden voordat de iPad ingezet gaat worden voor zorg op afstand. Eerst maar eens een potje patiencen, bingo-en of muziek luisteren. Ik help de klanten altijd persoonlijk en 1 op 1. Deze persoonlijke begeleiding gecombineerd met een simpele handleiding werkt heel goed, er is geen enkele druk van anderen. Hierdoor worden alle vragen met het grootste gemak gesteld en raken de klanten snel vertrouwd met de iPad.”
Lucia merkt dat een iPad veel kan betekenen voor klanten. Veel meer dan alleen een hulpmiddel voor zorg op afstand. “De iPad kan ook echt een stukje eenzaamheid wegnemen. Ze kunnen al best heel snel een spelletje doen, lekker een muziekje luisteren, online boeken lenen bij de bibliotheek (en de boeken lezen) of via Facetime contact zoeken met bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen. De klanten hebben weer ‘wat te doen’ en de zorgen over het ouder worden of een ziekte beheersen het leven een stuk minder. Sensire ontwikkelt samen met &Happy apps die bijdragen aan de gezondheid en het geluk van onze klanten. Ik ben erg trots en blij dat Sensire dit doet, want er is nog zoveel meer mogelijk. Ik draag hier heel actief mijn steentje aan bij, ik ben de organisatie heel erg dankbaar voor deze kans.”
“Uiteindelijk is de iPad die onze klanten uitgereikt krijgen er ook voor een stukje zorg. Dat is de stap die ik met ze zet als het vertrouwen er is. Even beeldbellen op het moment dat je je even niet zo lekker voelt of twijfelt over je gezondheid zijn dan erg fijn. De klant kan bellen op het moment dat het hem of haar uitkomt, ze hoeven niet te wachten tot een volgend zorgmoment. Uiteindelijk zal deze manier van zorg verlenen ook de hoeveelheid zorgmomenten kunnen beperken. De zorg zal hierdoor steeds minder prominent aanwezig zijn, daar doen we het voor!”
Tot slot bereid Lucia haar klanten ook voor op de toekomst door ze vertrouwd te laten raken met digitale middelen. “Ik probeer ze uit te leggen dat de iPad ook veel kan brengen met het oog op de toekomst. In de kleine kerkdorpen in De Achterhoek verdwijnen steeds vaker supermarkten en andere winkels of wat denk je wat er gebeurt als er in de wintermaanden sneeuw ligt of iemand (nog) minder mobiel wordt? Boodschappen doen via de iPad om ze vervolgens thuis te laten bezorgen zijn mogelijkheden die een goede uitkomst kunnen bieden. Kortom: bij alles wat ik doe denk ik een stap verder en bedenk ik mij vooral wat ik kan bijdragen om de klant gelukkiger te maken. Als dat lukt, dan maakt mij dat ook weer gelukkig!”