Feestelijke uitreiking eerste Sensire kookboek Pelgrimhof
Feestelijke uitreiking eerste Sensire kookboek Pelgrimhof

Feestelijke uitreiking eerste Sensire kookboek Pelgrimhof

19 december 2019

Bewoners van kleinschalige woonvormen van Sensire hebben hun eigen kookboek. Voor hun eigen recepten en verhalen. Het boek is meer dan een verzameling smakelijke maaltijdideeën: het helpt bewoners, zorgmedewerkers en familie om te gaan met dementie. De juiste voeding en het betrekken van bewoners bij het bereiden ervan is daarbij een belangrijk onderdeel.

Op woensdag 20 november werd het eerste Sensire kookboek voor de kleinschalige woonvormen uitgereikt. Laat dat nou net de verjaardag zijn van mevrouw Jansen, bewoner Pelgrimhof in Gaanderen én fotomodel op de cover van het kookboek. Met een lekkere blauwe bessenmuffin – een recept uit het kookboek – werd haar verjaardag en de geboorte van het kookboek, gevierd samen met bewoners, vrijwilligers, de cateringcoaches, het team van collega’s Pelgrimhof en de dochter van mevrouw Jansen.

Bereiden en eten van gerechten hoogtepunt van de dag

Het kookboek is een initiatief van de cateringcoaches Catharina Hettinga, Karin Willemsen en Patrick Winkelman. “Omdat eten zo belangrijk is, het is iets wat we iedere dag doen. Door middel van dit kookboek hopen we dat zorgprofessionals samen met bewoners en familie, en vrijwilligers het bereiden en eten van gerechten een hoogtepunt van de dag kunnen laten zijn.”

Tips en ondersteuning rondom voeding en dementie

In het boek staan tips om eten te bereiden, de tafel te dekken, en samen op te eten, voor zorgprofessionals en familie van mensen met dementie. Hoe geuren en kleuren bijvoorbeeld invloed hebben op het demente brein. Ook heeft ergotherapie, logopedie en diëtetiek een mooie bijdrage geleverd aan het boek. Met informatie over hoe zij kunnen ondersteunen bij het vergroten van de zelfstandigheid bij het helpen bij voorbereidingen en het eten van voeding. Annelies Peppelman en Marleen Hofman, ergotherapeuten bij Sensire: “Het betekent veel voor bewoners als zij zelf mee kunnen helpen met koken en het zoveel mogelijk zelf op kunnen eten.” En tips ter voorkoming van slikproblemen en tips voor veranderende voedingsbehoeften bij ouderen.

Kookboek voor recepten en verhalen van vroeger

Terwijl iedereen genoot van de blauwe bessenmuffins, werd het kookboek doorgebladerd. Daarbij kwamen de verhalen los van de bewoners over oude recepten van vroeger en ‘Hoe moeder het maakte’. Zo begon bewoner mevrouw Besselink, ook een fotomodel van het kookboek, over de perenboom in de achtertuin waarvandaan de peren werden geplukt voor overheerlijke stoofpeertjes. Ze gaf daarbij nog wel de volgende tip van haar moeder: “Ie mot er wel bie goan stoan, om te kieken of ze garen. Moar ie mot niet te vake in de pot kieken: Dan kre’j honger.”

Mevrouw Jansen kookte altijd al heel erg graag. Ook nu helpt ze vaak mee met de voorbereidingen en is ze niet vies van de afwas. En nu straalt ze in het kookboek, samen met andere bewoners en collega’s van De Pelgrimhof, Den Ooiman in Doetinchem en De Lindenhof in Vorden. Mevrouw Jansen en haar dochter weten nog wel een lekker recept voor een inmiddels bij Pelgrimhof beroemde monchou taart, die zij een hele tijd geleden samen hadden gemaakt. Dit recept wordt binnenkort aan het kookboek toegevoegd. En dat is juist waarom dit kookboek is gemaakt. Het bevat heerlijke recepten – van ‘Drie in de pan’ tot en met smoothies – maar het is vooral de bedoeling dat bewoners en familie zelf met recepten komen die moeder of vader altijd zelf maakte of lekker vindt om te eten. Zodat hij of zij gewoon de gerechten die zij gewend zijn om te eten, van kan blijven genieten. Tegelijkertijd is het voor zorgprofessionals een handvat om de gerechten samen met de bewoners en familie te bereiden, te koken en samen te eten.

Tenslotte is het kookboek een mooi middel om in gesprek te gaan over herinneringen van vroeger. En je krijgt daarbij ook nog nuttige tips mee. Zoals deze, van mevrouw Besselink: “Doe eens een gesnipperd uitje door de andijviestamppot. En zorg vooral dat je zelf niet aan de kook raakt!”