Fysio, om de dagelijkse dingen te doen
Fysio, om de dagelijkse dingen te doen

Fysio, om de dagelijkse dingen te doen

23 november 2017

Lichaamsfuncties behouden, of de achteruitgang van het lichaam zo begeleiden dat iemand nog zo veel mogelijk zijn dagelijkse dingen kan doen. Met dat perspectief werkt fysiotherapeut Géke van den Bovenkamp met ouderen en mensen met een aandoening. “Je kunt echt bijdragen aan het welzijn van mensen.”

Géke werkt in verpleeghuis Den Ooiman in Doetinchem. Ze geeft er fysiotherapie aan bewoners met dementie en werkt in de dagbehandeling, waar bijvoorbeeld jongere mensen met dementie of mensen met parkinson of andere aandoeningen komen.

“Fysiotherapie hier is echt iets anders dan wanneer je met schouderklachten naar de fysiotherapeut in de praktijk gaat”, vertelt ze. “Het gaat erom mensen te helpen hun dagelijkse handelingen te doen, zoals lopen of uit bed komen. Dat soort dingen nog kunnen doen, maakt een groot verschil.”

Waar het echt om gaat

Géke kijkt dus niet alleen naar ‘dat been’ of die schouder’, integendeel: “Als fysiotherapeut kijk je samen met je collega’s in het zorgteam naar iemands hele dagelijkse leven. Wat vindt iemand belangrijk om te blijven doen, waar wil iemand zijn energie aan besteden? Daar gaan we dan aan werken.”

Wat erg helpt, is persoonlijk contact. “Iedereen is anders, dus is het voor mij steeds even uitzoeken hoe ik iemand kan bereiken. Als je tegen een bewoner met dementie zegt ‘ga je mee naar de fysio?’, hoor je waarschijnlijk ‘Nee’. Maar als je zegt ‘ga je mee op stap?’, dan lukt het vaak wel.”

Het accepteren is soms moeilijk

Voor de familie van mensen met dementie is het best even slikken als ze zien dat hun verwante soms niet alleen verstandelijk, maar ook fysiek achteruitgaat. “Het gebeurt allemaal in de hersenen, dus het is best logisch dat iemand op een gegeven moment misschien minder goed gaat lopen. Maar ik moet dat wel altijd goed uitleggen, anders ontstaan er verwachtingen die ik niet kan waarmaken.”

Géke noemt een voorbeeld dat ze vaak tegenkomt: “Mensen zien hun vader slechter lopen, en denken dan automatisch: laten we hem een rollator geven. Dat kan natuurlijk, maar soms weet je zeker dat hij die toch niet zal meenemen of dat hij hem ergens laat slingeren. Dat accepteren is moeilijk. Duidelijk uitleggen wat en waarom je iets doet is dan erg belangrijk, zo neem je eventuele vragen en onzekerheden weg bij familie.

Het lichaam én het leven

In de dagbehandeling is het doel vaak om mensen zo zelfstandig en zo lang mogelijk thuis te laten wonen. “In het begin vraag je dus uitgebreid wat er nodig is, bijvoorbeeld het vermogen om een trap op te lopen. Daarvoor heb je kracht en conditie nodig en moet je de bewegingen kunnen maken. In de training komt dat allemaal samen.”

Niet alleen kijken naar het lichaam, maar naar het hele dagelijkse leven van iemand. En niet alleen fysiotherapeut zijn, maar als deel van een team bijdragen aan iemands gehele welzijn. Daar krijgt Géke energie van. “En vaak zit dat in kleine dingen. Dat je kan helpen om een bewoner goed en ontspannen in bed te laten liggen, en dan de frons van het gezicht ziet verdwijnen en er een glimlach komt. Daar doe ik het voor.”