Ik hang niet uw hele huis vol bubbeltjesplastic
Ik hang niet uw hele huis vol bubbeltjesplastic

Ik hang niet uw hele huis vol bubbeltjesplastic

20 januari 2018

‘Wat is de reden dat ik vandaag bij u mag komen?’, vraagt Marieke de Reus vaak als ze bij iemand binnen stapt. Als ergotherapeut helpt ze mensen die door hun beperkingen vastlopen in hun dagelijkse doen en laten. “Zodat ze ook straks de dingen kunnen doen die belangrijk voor ze zijn.”

Het werk van Marieke is inderdaad zo praktisch als wat, en dat maakt het ook zo interessant. “Er zijn talloze redenen waarom mensen de dingen niet meer kunnen doen zoals ze dat gewend zijn. Door een ongeval, ziekte, een beroerte of gewoon omdat je ouder wordt. Maar vaak kan er nog veel meer dan je denkt.”

Kijken hoe iemand het doet

Ontdekken wat iemand nog kan, dat is de kunst. “Ik vraag mensen bij het eerste bezoek het hemd van het lijf. Stel je voor dat je parkinson hebt, en het lukt niet meer om ’s nachts uit bed te komen en naar de wc te gaan. Dan vraag ik of je eens wilt laten zien hoe je het aanpakt. En samen kunnen we dan gaan kijken hoe het misschien wél zou lukken.”

Daarbij houdt Marieke ook rekening met het karakter van iemand, en wat echt de kern van het probleem is. “Kijk, ik kan niet dat hele huis vol bubbeltjesplastic hangen zodat er niks meer kan gebeuren”, zegt Marieke.

Dat iemand door een diep dal is gegaan, en dan zegt: Ik ga er weer tegenaan! Dat is echt mooi.
~Marieke de Reus, ergotherapeut Sensire~

Minder afhankelijk

“Het gaat meestal om kwetsbare mensen met chronische beperkingen en iedereen maakt zijn eigen keuzes. Ik denk mee met de klant en geef adviezen. Mijn werk slaagt als het lukt om iemands afhankelijkheid te overbruggen.”

Sensire heeft vier ergotherapeuten voor het werk in de wijken in de Achterhoek en de Liemers. Marieke werkt in Doetinchem en Bronckhorst en met twee wijkteams in Zutphen.

“Het is heel belangrijk dat we een team zijn en dat we elkaar weten te vinden. Ik werk nu met zo’n 20 wijkverpleegkundigen, met dat aantal kun je echt goed contact houden.”

Mooi werk

“Waar ik in mijn werk energie van krijg? Als mensen een huisbezoek fijn vonden, omdat ze zich ‘gezien’ voelden en we samen een praktisch probleem hebben opgelost waardoor hun leven makkelijker en leuker wordt.”

En ook: “Als het ze goede moed geeft. Dat iemand door een diep dal is gegaan, en dan zegt: Ik ga er weer tegenaan! Dat is echt mooi.”