Je kunt met voeding zoveel bereiken
Je kunt met voeding zoveel bereiken

Je kunt met voeding zoveel bereiken

16 november 2017

Voor iets wat je dagelijks gebruikt en je gezondheid zo sterk beïnvloedt, is voeding voor vele mensen opvallend vanzelfsprekend. Diëtiste Nienke Jansen helpt mensen het eetpatroon te vinden dat in hun situatie het beste bij ze past. Samen, want dat werkt het best.

Op de dag van dit gesprek is Nienke aan het werk in Zutphen, maar haar werkgebied strekt zich uit tot Warnsveld, Gorssel, Steenderen, Voorst en Lochem, om van de inhoud van haar werk maar niet te spreken.

Met haar vierjarige HBO-opleiding Voeding en Diëtetiek komen zij en haar collega’s in actie bij de meest uiteenlopende vraagstukken over voeding en dieet, van diabetes tot gewichtsproblemen en van allergieën en intoleranties tot het herstel na een operatie.

Daarbij is Nienke niet degene die de klant wel eventjes vertelt wat er moet gebeuren. De tijd van het klassieke ‘Ik mag geen suiker van de dokter’ is eigenlijk voorbij. “Dat maakt het werk ook zo leuk”, vertelt ze. “Elk mens is verschillend. Samen met de klant zoek ik naar oplossingen die niet alleen medisch kloppen, maar ook passen in het leven dat iemand leidt. Het allerbeste zijn de oplossingen die mensen zelf bedenken, met de informatie die ze van ons krijgen.”

Samen een plan maken

Wie bij Nienke over de vloer komt, bekijkt met haar eerst het dagelijkse eetpatroon. “Samen lopen we dan de dag door: Wat eet iemand precies? Ik kan dan een inschatting maken en bij complexe situaties gebruik ik een voedingsberekeningsprogramma zodat we precies weten hoeveel calorieën, eiwitten en andere bestanddelen er in het dieet zitten. En dan kunnen we samen gaan denken: Wat als we dit of dat veranderen? En daar komt dan een plan uit. Soms is het een hele puzzel om een nieuw volwaardig dieet samen te stellen.”

Dat mensen ook zelf gemotiveerd moeten zijn om hun eetgewoonten aan te passen, is belangrijk omdat het om structurele veranderingen gaat. “Het is niet voor een paar weekjes, maar voor altijd”, zegt Nienke.

“Daarom probeer ik het simpel te houden en zoeken we naar de balans. Ik kan mensen moeilijk elke dag een ontbijt voorzetten dat ze niet lusten. Maar je kunt bijvoorbeeld wel zeggen: Moet dat wijntje echt elke dag? Of als je nu eens een kleiner glaasje gebruikt?”

Het allerbeste werken de oplossingen die mensen zelf bedenken.

Beter eten helpt echt

Het is boeiend om te zien hoeveel je met voeding kunt bereiken, en daarom des te vreemder dan er in de basisverzekering slechts drie uur per jaar wordt vergoed voor advies over voeding en dieet. “Dat vind ik jammer, want voeding kan echt een medicijn zijn”, zegt Nienke.

”Je kunt bijvoorbeeld middelen slikken tegen een hoge bloeddruk, maar afvallen kan net zo effectief zijn. En als je last hebt van een te hoog cholesterol, kun je beter eerst je voeding aanpassen. Dan is het gebruik van cholesterolverlagers misschien helemaal niet nodig.”

“In tegenstelling tot bijvoorbeeld roken, wat je niet nodig hebt om te leven, dwingt voeding mensen elke dag om keuzes te maken. Maar als dat goede keuzes zijn, draagt het ook echt bij aan een gezonder leven.”

Nienke schudt zo een paar voorbeelden uit haar mouw: groente, fruit en volkorenbrood, oftewel vezels tegen obstipatie. Minder koolhydraten bij diabetes. Eiwitten om wonden sneller te laten genezen. Minder eiwitten en zouten als je slechte nieren hebt… “Er kan zo veel met voeding.”

Voor jong en oud

“Ik vind het mooi dat ik elke dag de meest verschillende mensen tegenkom, van jong tot oud en met de meest uiteenlopende vragen. Het leukste is als je dan een goed gesprek hebt, en dat mensen de deur uitlopen en zeggen: Nou, het zo gaan doen, zie ik wel zitten. Uiteindelijk moeten ze het zelf doen.”