Tijdens de Wereld Ergotherapie Dag (27 okt.) vragen we aandacht voor een Nederlands onderzoek dat internationaal wordt gepresenteerd. Meneer Kok, bewoner Den Ooiman en ergotherapeut Adinda van Sommeren van Sensire, werkten mee.
Klik hier om de video te bekijken.
Waar moet een rolstoel aan voldoen om er lekker in te kunnen zitten? Hoe voorkom je vermoeidheid en lichamelijke ongemakken door een slechte zithouding? Meneer Kok (88) bewoner van Sensire Den Ooiman weet het inmiddels. Hij heeft meegewerkt aan een onderzoek waarbij met behulp van sensoren in de zitting en rugleuning van zijn test-rolstoel, inzicht is verkregen in een juiste zithouding. In zijn test-rolstoel kan hij ontspannen zitten, in een juiste houding en heeft hij toch voldoende bewegingsruimte om activiteiten te kunnen doen.
Het onderzoek is nog niet afgerond maar de metingen hebben al wel inzicht gegeven in het zitgedrag en de drukverdeling tijdens dagelijkse activiteiten. Ook is de vormgeving van de rolstoel verbeterd op basis van de uitkomsten van het onderzoek. Meneer Kok: “De ‘slimme’ rolstoel is mooi en lekker licht. Ik kan er gemakkelijk in bewegen hoewel mijn huidige rolstoel ook best lekker zit. Het is wel fijn dat de ‘slimme’ rolstoel drukpunten ontziet zodat ik daar geen last van krijg.” We gaan met meneer Kok mee naar buiten om een foto te maken. Nadat de foto is gemaakt vragen we of hij terug wil naar zijn kamer of in het restaurant wil blijven omdat het eten over een half uurtje wordt geserveerd. Daar hoeft hij niet lang over na te denken “Ik vind het zonde van de tijd om te lang in het restaurant te wachten op het eten.“ Meneer Kok rijdt zelf weer terug naar de afdeling om op de iPad nog even een spelletje Sudoku te doen en het nieuws te volgen.
In dit filmpje zie je hoe meneer Kok samen met ergotherapeut Adinda van Sommeren, heeft meegewerkt aan het onderzoek om tot een ‘slimme’ rolstoel te komen. Het betreft een Nederlands onderzoek welke internationaal is gepresenteerd, waardoor het deels Engelstalig is. Meneer Kok deelt zijn ervaring graag met je.
——————————–
Achtergrondinfo:
Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen IT-dienstverlener SAP en Life & Mobility met behulp van de praktijkervaringen van Sensire, meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken. Het voorkomt negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik zoals decubitus. Samen zijn we in staat om een oplossing te vinden voor de problemen bij langdurig rolstoelgebruik.