Voor het bepalen van zorg en ondersteuning wordt vooral gelet op fysieke klachten en het oplossen van problemen. Wat je belangrijk vindt in het leven, komt minder aan bod. Daardoor verbetert de kwaliteit van je leven niet altijd, terwijl dat wel de bedoeling zou moeten zijn. Azora, Sensire en gemeente Oude IJsselstreek zijn ervan overtuigd dat zorg en ondersteuning beter worden als je als mens centraal staat, in plaats van je ziekte of beperking. Om dit in de praktijk te brengen, hebben ze in de gemeente Oude IJsselstreek een beweging ingezet onder de naam Samen Sterker Thuis.
Samen met professionals bespreek je wat goed gaat, wat beter kan en wat je weer wil leren. Veel mogelijkheden om de kwaliteit van je leven te verbeteren, zijn niet medisch van aard, daarom krijgen professionals de ruimte om te doen wat nodig is. Ondersteuning wordt georganiseerd op een manier die voor jou logisch is, waarbij gebruik gemaakt wordt van de mogelijkheden in jouw omgeving.
Een voorbeeld uit de praktijk is de vraag van meneer Bok. Meneer Bok werd slecht ter been maar wilde vaker het huis uit, daarom werd een aanvraag gedaan bij de gemeente voor dagbesteding. Tijdens het gesprek met professionals werd duidelijk dat meneer Bok dacht dat hij naar de dagbesteding moest. De professionals keken toen met meneer Bok naar zijn eigen wensen en mogelijkheden. Daaruit kwam naar voren dat meneer Bok zijn vrijheid belangrijk vond en graag wilde leren hoe hij met zijn scootmobiel kon omgaan. Hij bekijkt nu samen met de professionals wat hiervoor nodig is, zodat hij straks zelfstandig boodschappen kan doen en naar de voetbalwedstrijden van zijn kleinzoon kan gaan. Meneer heeft zo minder hulp nodig bij zijn dagelijkse bezigheden en het onderhouden van contacten, waardoor dagbesteding geen vraag meer is.