Jonge mensen met dementie zijn mensen die midden in het leven staan, maar voor wie de dementie een zware wissel trekt op het gezin, het werk, sociale omgeving en alle andere dingen waaraan ze gehecht zijn. Akkerland is er speciaal voor jonge mensen met dementie. Het is een plek om te werken aan je mogelijkheden, maar zeker ook om jezelf te zijn, mee te tellen, ertoe te doen en een zo prettig mogelijk leven te leiden.
Iemand die op jonge leeftijd de diagnose dementie krijgt, staat voor een hele andere uitdaging dan ouderen die dit overkomt. Mogelijk heb je werk, een gezin en allerlei andere bezigheden. Grote kans dat je een periode achter de rug hebt waarin jij en de mensen om je heen niet begrepen wat er nu precies met je aan de hand was. Dat is hard. Het kan gevolgen hebben voor je relaties met anderen, en voor je gevoel van eigenwaarde. Bij de dagbehandeling, Akkerland en Korenveld hopen we je te laten ervaren dat je er niet alleen voor staat. Samen gaan we aan de slag.
Dingen doen die bij je passen
Dementie op jonge leeftijd treft meestal mensen tussen de 40 en 65 jaar. Maar sommigen overkomt het al veel eerder. Moet je dan het leven van een oudere leiden? Zeker niet! Op de dagbehandeling en op Akkerland draait het om het leven van jouw eigen generatie, met de levensstijl, de gewoontes, het eten en de muziek die daarbij horen. Luisteren naar Tina Turner, gamen op de Wii-spelcomputer, even snacken bij de McDonald’s… Waarom niet? Niks is te gek.
Dagbehandeling
Op de dagbehandeling kunnen jonge mensen met dementie die thuis wonen één of meer dagen per week terecht. De dag is gevuld met activiteiten, gericht op alles wat je aan mogelijkheden in je hebt. Therapie, oefeningen en vermaak in een omgeving met veiligheid en structuur. Je merkt dat je niet de enige bent en kunt daarover praten met elkaar. En vooral proberen we het samen leuk te maken. Of, zoals een lid van het team vertelde: “Soms komen mensen ’s morgens chagrijnig binnen en hebben ze als ze naar huis gaan toch een leuke dag gehad. Daar doe ik het voor!”
Wonen in Akkerland en Korenveld
Als je bij Akkerland of Korenveld komt wonen, krijg je een eigen appartement met eigen sanitaire voorzieningen. Je hebt ook je eigen deurbel, want dit is jouw woning. Je gaat wonen bij de leefgroep die past bij jouw persoonlijke situatie.
In één leefgroep draait het erom dat je met begeleiding en structuur zoveel mogelijk de grip op je dagelijks leven en bijbehorende activiteiten behoudt.
De andere leefgroep biedt meer intensieve verzorging en bescherming. Hier draait het vooral om veiligheid, warmte en comfort, waarbij je niet wordt overvraagd.
In beide leefgroepen is een vertrouwde omgeving heel belangrijk.
Specialistische hulp
Activiteiten, oefeningen en therapie helpen om zo goed en prettig mogelijk te leven en er ook met de mensen in je omgeving het beste van de maken. Op zowel de dagbehandeling als in de leefgroepen staan er daarom tal van kundige zorgmedewerkers en behandelaren klaar. Zo is er een psycholoog, arts, ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, diëtist en een muziektherapeut. Het team is speciaal geschoold en extra gemotiveerd om jonge mensen met dementie bij te staan. Met jouw persoonlijke behandelplan proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan jouw wensen en behoeften.
Logeren op Korenveld
Er is ook een logeerplek ter ontlasting van de mantelzorger op Korenveld. Zodat deze weer even kan bijtanken en op adem kan komen, zodat je mogelijk langer samen thuis kunt blijven wonen.
De mensen om je heen
Als je jong bent en de diagnose dementie krijgt, is dat ook voor de mensen om je heen een nare boodschap en betekent het plotseling een hele verandering van je toekomstplannen. Niet alleen jij kunt verdrietig of boos zijn. Ook voor je gezin, je familie, vrienden en omgeving heeft het een hele impact. Ondertussen gaat het leven vaak gewoon door en moet de kost worden verdiend, de hypotheek afbetaald en moeten plannen worden bijgesteld. Voor iedereen die dit overkomt is het anders. De deur van Akkerland en ook van de dagbehandeling staat voor jou en je naasten altijd open. Maak een afspraak, je bent dan altijd welkom!
Wilt u meer weten over Akkerland en Korenveld of wilt u eens komen kijken? U kunt altijd een afspraak maken voor een gesprek of een rondleiding.
De woonzorgadviseurs van Sensire geven u graag de informatie die u nodig hebt. Ook kunnen zij u alles vertellen over indicaties en zorgprofielen. Zij zijn op werkdagen bereikbaar via 0314 35 62 80.
Voor algemene vragen kunt u ons bereiken op nummer 0900 8856 (24 uur per dag, 7 dagen in de week).
De kosten van verblijf en verzorging met indicatie worden vergoed. De overheid vraagt van u wel een eigen bijdrage. Voor vragen over de hoogte van deze bijdrage kunt u terecht bij het Centraal Administratiekantoor (CAK):0800 1925. Klik hier als u meer wilt weten over kosten en vergoedingen.
Vrijheid voor mensen hebben we hoog in het vaandel staan. Zo hechten wij ook waarde aan de geestelijke verzorging. De geestelijk verzorgers van Sensire zijn er voor iedereen, ongeacht geloof of levensovertuiging. Klik hier om te lezen wat zij voor u kunnen betekenen.
In het belang van de zorgverlening noteren wij een aantal persoonlijke gegevens van u. Op de webpagina over privacy kunt u lezen hoe wij vertrouwelijke informatie zo zorgvuldig en discreet mogelijk behandelen. En op de pagina over klachten kunt u daar lezen wat te doen als u klachten heeft.