Fit Thuis draagt bij aan geluk
Fit Thuis draagt bij aan geluk

Fit Thuis draagt bij aan geluk

04 juni 2020

Door de corona maatregelen zijn ook klanten van Sensire aan huis gekluisterd. Het is een bijzondere tijd waarin veel hobby’s, activiteiten en ander gezellig samenzijn niet door kan gaan. Ook wordt het lopen van een rondje of even naar de bakker om de hoek afgeraden, wat maakt dat mensen in de risicogroep minder beweging en sociaal contact krijgen. Daar wilde Wilma Rondeel, wijkverpleegkundige Steenderen/Toldijk en domeinhouder Digitalisering & E-Health en domeinhouder Klanten wat aan doen. Want, zegt Wilma: “zoals iedereen vast wel weet heeft bewegen en sociaal contact heeft een grote invloed op iemands fysieke en mentale welbevinden.”

“Als wijkverpleegkundige stimuleer en ondersteun ik juist mensen om te doen waar zij blij van worden en te blijven bewegen. Of het nu gaat om het maken van een ommetje of zelf op de fiets naar de bakker. Dingen weer kunnen doen die niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn vanwege hun zorgvraag, daar help ik hen bij. Zo draag ik bij aan hun geluk. Maar nu geadviseerd wordt vooral thuis te blijven, wordt dit lastig. Er moest toch een manier zijn om ouderen ook in deze tijd te laten bewegen?”

Digitale persoonlijke beweegcoach: Fit Thuis

Het initiatief ‘Fit Thuis’, een digitale persoonlijke beweegcoach, ontstond voor een aantal klanten die nu al via NAAST zorg op afstand ontvangen via ouderentablet genaamd de Compaan. Wilma: “Deze klanten blijven fit en vitaal door op afstand gemotiveerd te worden om te (blijven) bewegen. Dat gebeurt door middel van aanstekelijke beweeg video's met fysiotherapeutische oefeningen. En twee keer in de week een beeldbel moment met een beweegcoach, een student(e) Fysiotherapie van de Hogeschool Utrecht.”

De digitale beweeg coach coacht op basis van een persoonlijk beweeg begeleidingsplan dat samen met de klant wordt opgesteld. “De begeleiding die geboden wordt sluit aan op wat iemand motiveert om te (gaan) bewegen en op hoe iemand zich op dit moment voelt in coronatijd”, zegt Wilma. “Ook bepaalt de coach samen met de klant een aantal focuspunten om samen mee te oefenen in het bewegen, afhankelijk van iemands persoonlijke situatie, gezondheid en zorgvraag. Het biedt ook een mogelijkheid om thuis fysio-oefeningen te doen wanneer iemand net uit het ziekenhuis komt om thuis te revalideren.”

Meer dan bewegen

De studenten Fysiotherapie coachen niet alleen op het gebied van bewegen. Wilma: “Ze nemen ook de tijd voor ‘gewoon een praatje’, wat veel mensen in deze tijd hard nodig hebben. Een win-win situatie waarin bewegen en een sociaal praatje bijdragen aan iemands fysieke en mentale welbevinden.” Maar het was wel even wennen. “Bewegen door je te laten coachen door iemand op een andere plek via een scherm. Ja dat was wel even wennen. Maar omdat deze klanten via een tablet zorg op afstand ontvangen, was de stap van alleen praten met iemand naar samen met iemand bewegen door middel van videobellen minder groot. Klanten fleuren er helemaal van op en zien het als een fijne invulling van de dag.”

Slim samenwerken

“We doen en kunnen dit niet in ons eentje waarmaken”, zegt Wilma. “We werken samen met SecondMoov, een initiatief met de missie om 65-plussers te helpen om te (blijven) bewegen, ook met een zorgvraag. Zij ontwikkelden dit beweeg- en vitaliteit concept en helpen ons op de volgende manier. Wij, collega’s van Sensire, benaderen klanten waarvan we weten dat Fit Thuis misschien wel een mogelijke uitkomst zou kunnen zijn. SecondMoov legt contact met de klant om de behoefte rondom het bewegen en contact in kaart te brengen en stellen samen met de klant een beweegplan op. Ook ontwikkelen ze de beweegvideo’s (o.a. met Olga Commandeur) en werven, selecteren en trainen bekwame beweegcoaches zoals de studenten Fysiotherapie van de Hogeschool Utrecht. Wij koppelen die beweegcoaches weer aan onze klanten door ze toe te voegen aan het netwerk van de klant in hun Compaan. Een mooie samenwerking op basis van de expertise van SecondMoov, van de aanstormende fysiotherapeuten en van ons.”

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.