Kijken naar wat nodig is voor passende zorg en ondersteuning
Kijken naar wat nodig is voor passende zorg en ondersteuning

Kijken naar wat nodig is voor passende zorg en ondersteuning

11 april 2022

Als je het thuis niet meer zelfstandig redt, kan dat een deuk geven in je zelfvertrouwen. Je kunt je ook bezwaard voelen om hulp te vragen, omdat je niemand tot last wilt zijn. Daarnaast krijg je bij het aanvragen van zorg of ondersteuning te maken met allerlei regels, formulieren en intakegesprekken met verschillende personen. Dat levert soms extra spanning op, want er hangt veel af van het krijgen van de juiste hulp. Deze gevoelens en werkwijze kunnen ervoor zorgen dat je het aanvragen van zorg of ondersteuning uitstelt, of dat je te weinig hulp vraagt.

Dat was ook het geval bij mevrouw Smit. Zij schoof het aanvragen van hulp voor zich uit toen ze slechter ter been werd. De dochter van mevrouw Smit maakte zich ernstige zorgen over de veiligheid van haar moeder, maar ze kon haar niet overtuigen om bij de thuiszorg of gemeente aan de bel te trekken. Mevrouw Smit zag enorm op tegen uitleggen van wat niet meer lukte en wilde zich niet afhankelijk voelen. Uiteindelijk zorgde een gebroken heup door een val ervoor dat mevrouw wel hulp moest accepteren. De dochter van mevrouw Smit was ervan overtuigd dat de val van haar moeder voorkomen had kunnen worden als ze met professionals haar wensen had kunnen bespreken in plaats van haar beperkingen.

Het draait om de inwoner

Azora, Sensire en gemeente Oude IJsselstreek zijn van mening dat het krijgen van passende zorg of ondersteuning niet mag afhangen van of je goed bent in regelen en uitzoeken van informatie, of van het steeds weer opnieuw uitleggen van wat je niet kan. Daarom gaan zij samenwerken om inwoners van gemeente Oude IJsselstreek op een andere manier te ondersteunen. Daarbij staat degene die zorg of ondersteuning nodig heeft centraal in plaats van de verschillende regels, wetten en organisaties.

Hoe werkt het

Samen met een professional bespreekt degene die ondersteuning vraagt wat nodig is om zo zelfstandig mogelijk te kunnen leven. Daarbij wordt uitgegaan van wat iemand zelf wil en kan. De professional krijgt de ruimte om te doen wat nodig is. De uitvoer van de wetten WIz, Wmo en Zvw (Wet Langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en de Zorgverzekeringswet) wordt in deze werkwijze geïntegreerd, zodat inwoners geen last hebben van verschillende regels en geldstromen. De juiste zorg en aanpak verschilt per persoon en kan ook in de tijd veranderen. Azora, Sensire en de gemeente willen zo de kwaliteit van zorg en ondersteuning verbeteren.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.