U wilt graag zo zelfstandig mogelijk blijven. Maar soms word je (door bijvoorbeeld chronische pijn, COPD, covid, CVA, dementie of parkinson) tijdelijk of blijvend beperkt bij dagelijkse handelingen. Zoals een kopje koffie inschenken, de was vouwen of in de tuin werken. Ergotherapie helpt om dingen te blijven doen die voor u belangrijk zijn. U leert van de ergotherapeut hoe u activiteiten op een prettige en veilige manier uitvoert.
U kunt met uiteenlopende vragen bij de ergotherapeut terecht.
Bijvoorbeeld:
Uitgangspunt is dat u kunt doen wat u belangrijk vindt, zo zelfstandig mogelijk.
De ergotherapeut bespreekt met u welke problemen u ervaart in het dagelijks leven. Welke activiteiten wilt u weer zelfstandig, met minder hulp of met minder klachten doen?
In veel gevallen zal de ergotherapeut u ook vragen om bijvoorbeeld eens voor te doen hoe u dingen aanpakt. Soms heeft u bepaalde gewoontes misschien al zo lang dat u er niet meer aan denkt om het eens op een andere manier te proberen. De ergotherapeut is ervaren en vindingrijk in het zoeken naar oplossingen.
Vervolgens maakt u samen een plan van aanpak. Via training en adviezen begeleidt de ergotherapeut u om uw doelen te bereiken. Heeft u een hulpmiddel nodig? Dan helpt de ergotherapeut u bij de aanvraag en het gebruik daarvan.
Bij Sensire werkt een groot aantal ergotherapeuten, allen geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici.
Annelies Peppelman
EDOMAH, dementie, zit- en lighoudingen en decubitusproblematiek, dat zijn de specialisaties van Annelies. Annelies werkt als ergotherapeut bij Sensire wonen met zorg.
Naomi Wijnands-Knol
Naomi werkt als ergotherapeut bij Sensire wonen met zorg. Zij heeft zich gespecialiseerd in handtherapie en handspalken.
Sanne Berendsen
Sanne werkt in de eerste lijn en combineert dit met werkzaamheden op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.
Femke Harbers
Femke werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg en op de Psychogeriatrische afdelingen in Warnsveld. Femke is gespecialiseerd in o.a. Parkinson.
Maxim Buitink
Maxim werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg op locatie De Lunette in Zutphen. Maxim is gespecialiseerd in o.a. fysieke belasting en COPD.
Sjoerd van Leussen
Sjoerd werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg en op de Psychogeriatrische afdelingen in de regio Zutphen. Sjoerd is gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.
Evelyne Aaldering
Evelyne werkt op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen.
Brenda Driessen
Brenda werkt op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Ze is gespecialiseerd in o.a. complexe houdingsproblematiek, decubitusproblematiek en sensorische integratie.
Saskia Sollman
Saskia werkt als ergotherapeut in de eerstelijn. Haar specialisaties zijn: ziekte van Parkinson, handproblematiek, chronische pijn en vermoeidheid en activiteitenweger.
Adinda van Sommeren
EDOMAH, dementie, oncologie, cognitieve revalidatie, activiteitenweger, zithoudingen en decubitus, dat zijn de specialisaties van Adinda. Adinda werkt als ergotherapeut in de eerstelijn.
Sanne Wemekamp
Sanne werkt bij Sensire als ergotherapeut in de eerstelijn. Sanne heeft zich gespecialiseerd in COPD, dementie, oncologie, chronische pijn en vermoeidheid.
Olga Baggerman
Olga werkt bij Sensire als ergotherapeut in de eerstelijn.
Mieke Jolij
Mieke werkt in de eerste lijn en op afdeling Dagbehandeling de Schans op locatie de Lunette in Zutphen. Mieke is gespecialiseerd in o.a. de EDOMAH, de ziekte van Parkinson en het gebruik van de Activiteitenweger.
Iris Breddels
Iris werkt in de eerste lijn en is gespecialiseerd in o.a. reuma, COPD en het gebruik van de Activiteitenweger.
Boukje Droogers
Boukje werkt in de eerste lijn en is gespecialiseerd in o.a. de EDOMAH.
Sanne Berendsen
Sanne werkt in de eerste lijn en combineert dit met werkzaamheden op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.
“Ik ging er altijd graag op uit: fietsen, wandelen, hardlopen. Maar doordat ik parkinson heb, ben ik vaak vermoeid en stijf. Ik moet nadenken bij elke beweging. De verleiding is groot dan maar binnen te blijven. Maar dan mis ik een heleboel contact: met buren, de caissière in de supermarkt, familie. De ergotherapeut raadde me een scootmobiel aan. Eerst moest ik er niet aan denken. Zo’n jonge man op een scootmobiel? Samen hebben we de aanvraag gedaan bij de gemeente. Daarna kreeg ik ‘rijles’ van de ergotherapeut. Op een rustige locatie oefenden we met achteruitrijden, een rotonde nemen en manoeuvreren in een kleine ruimte. Ook leerde ik hoe ik veilig de berging in- en uitrijd. Nu kom ik weer onder de mensen, en dat doet me goed. Uiteindelijk ben ik toch liever die ‘jonge kerel op de scootmobiel’ dan ‘die man achter de geraniums’.”
Zorgt u voor iemand, bijvoorbeeld voor uw partner, vader of moeder? Ook u kunt veel baat hebben bij ergotherapie. De ergotherapeut geeft u praktische tips, informatie en instructie. Onze ergotherapeuten zijn ook gespecialiseerd in het zogeheten EDOMAHprogramma. Dit programma biedt ondersteuning aan mensen met dementie én hun mantelzorgers.
Onze ergotherapeuten verzorgen, in opdracht van de gemeente Zutphen, in deze gemeente ook rijvaardigheidstrainingen. Dit gebeurt in het kader van de WMO (Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning). Het betreft het geven van rij-instructie maar ook het beoordelen van de rijgeschiktheid met scootmobiel, elektrische rolstoel of driewielfiets en het omgaan hiermee in het verkeer. Kijk voor meer informatie ook bij het WMO Zorg-loket in Zutphen.
Ook als u particulier een scootmobiel, elektrische rolstoel of aangepaste fiets heeft aangeschaft of wilt gaan aanschaffen kunt u bij ons terecht voor adviezen en/of rijlessen.
In dat geval kunt u in aanmerking komen voor vergoeding van de adviezen en rijlessen door uw zorgverzekering. Ergotherapie wordt namelijk voor maximaal 10 uur per jaar vergoed via de basisverzekering.
U kunt de ergotherapeut bereiken via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56. Ook kunt u een e-mail sturen: ergotherapiethuis@sensire.nl. De ergotherapeut neemt dan contact met u op. Een verwijsbrief van de huisarts of specialist is bij de meeste zorgverzekeraars niet nodig.
Ergotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Mogelijk beïnvloedt dit uw eigen risico. Het aantal uren dat wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering. Dit leest u in de polisvoorwaarden. Uw verzekeraar kan u vertellen hoe het voor u uitpakt.