Zelfstandiger met ergotherapie thuis
Zelfstandiger met ergotherapie thuis

Zelfstandiger met ergotherapie thuis

U wilt graag zo zelfstandig mogelijk blijven. Maar soms word je (door bijvoorbeeld chronische pijn, COPD, covid, CVA, dementie of parkinson) tijdelijk of blijvend beperkt bij dagelijkse handelingen. Zoals een kopje koffie inschenken, de was vouwen of in de tuin werken. Ergotherapie helpt om dingen te blijven doen die voor u belangrijk zijn. U leert van de ergotherapeut hoe u activiteiten op een prettige en veilige manier uitvoert. 

Samen oplossingen zoeken

U kunt met uiteenlopende vragen bij de ergotherapeut terecht.

Bijvoorbeeld:

  • Ik ben gevallen in huis. Hoe kan ik dit een volgende keer voorkomen?
  • Hoe kan ik zorgen dat ik thuis kan blijven wonen nu ik ouder word en de trap niet meer zo makkelijk op kom?
  • Mijn moeder is af en toe in de war. Hoe kan ik haar hiermee helpen?
  • Ik ben vaak zo moe aan het einde van de dag. Hoe kan ik dit veranderen?
  • Ik kan niet meer zo lang aan het aanrecht staan. Hoe kan ik toch zelf blijven koken?
  • Ik voel me onzeker tijdens het rijden in de scootmobiel of driewielfiets. Kan ik hiervoor rijles krijgen?
  • Ik ervaar pijnklachten tijdens het zitten in de stoel en / of het liggen in bed. Wat kan ik hieraan doen?

Uitgangspunt is dat u kunt doen wat u belangrijk vindt, zo zelfstandig mogelijk.

Wat kan de ergotherapeut voor u doen?

De ergotherapeut bespreekt met u welke problemen u ervaart in het dagelijks leven. Welke activiteiten wilt u weer zelfstandig, met minder hulp of met minder klachten doen? 

In veel gevallen zal de ergotherapeut u ook vragen om bijvoorbeeld eens voor te doen hoe u dingen aanpakt. Soms heeft u bepaalde gewoontes misschien al zo lang dat u er niet meer aan denkt om het eens op een andere manier te proberen. De ergotherapeut is ervaren en vindingrijk in het zoeken naar oplossingen.

Vervolgens maakt u samen een plan van aanpak. Via training en adviezen begeleidt de ergotherapeut u om uw doelen te bereiken. Heeft u een hulpmiddel nodig? Dan helpt de ergotherapeut u bij de aanvraag en het gebruik daarvan.

Bij u in de buurt

De ergotherapeuten komen bij u aan huis of op uw locatie wonen met zorg. Het is mogelijk om op bijna al onze verschillende locaties te worden behandeld. Dat kan in de behandelruimte van onze ergotherapeuten zijn of in uw eigen appartement.  

Bij Sensire werkt een groot aantal ergotherapeuten, allen geregistreerd in het kwaliteitsregister voor paramedici.

Wonen met Zorg regio Doetinchem / Achterhoek

Annelies Peppelman
EDOMAH, dementie, zit- en lighoudingen en decubitusproblematiek, dat zijn de specialisaties van Annelies. Annelies werkt als ergotherapeut bij Sensire wonen met zorg.

Naomi Wijnands-Knol
Naomi werkt als ergotherapeut bij Sensire wonen met zorg. Zij heeft zich gespecialiseerd in handtherapie en handspalken.

Wonen met zorg regio Zutphen / Lochem

Sanne Berendsen
Sanne werkt in de eerste lijn en combineert dit met werkzaamheden op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.

Femke Harbers
Femke werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg en op de Psychogeriatrische afdelingen in Warnsveld. Femke is gespecialiseerd in o.a. Parkinson.

Maxim Buitink
Maxim werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg op locatie De Lunette in Zutphen. Maxim is gespecialiseerd in o.a. fysieke belasting en COPD.

Sjoerd van Leussen
Sjoerd werkt in de Geriatrische Revalidatie Zorg en op de Psychogeriatrische afdelingen in de regio Zutphen. Sjoerd is gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.

Evelyne Aaldering
Evelyne werkt op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen.

Brenda Driessen
Brenda werkt op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Ze is gespecialiseerd in o.a. complexe houdingsproblematiek, decubitusproblematiek en sensorische integratie. 

Ergotherapie bij u thuis - eerstelijns ergotherapie regio Doetinchem / Achterhoek

Saskia Sollman
Saskia werkt als ergotherapeut in de eerstelijn. Haar specialisaties zijn: ziekte van Parkinson, handproblematiek, chronische pijn en vermoeidheid en activiteitenweger.

Adinda van Sommeren
EDOMAH, dementie, oncologie, cognitieve revalidatie, activiteitenweger, zithoudingen en decubitus, dat zijn de specialisaties van Adinda. Adinda werkt als ergotherapeut in de eerstelijn.

Sanne Wemekamp
Sanne werkt bij Sensire als ergotherapeut in de eerstelijn. Sanne heeft zich gespecialiseerd in COPD, dementie, oncologie, chronische pijn en vermoeidheid.

Olga Baggerman
Olga werkt bij Sensire als ergotherapeut in de eerstelijn.

Ergotherapie bij u thuis - eerstelijns ergotherapie regio Zutphen/Lochem

Mieke Jolij
Mieke werkt in de eerste lijn en op afdeling Dagbehandeling de Schans op locatie de Lunette in Zutphen. Mieke is gespecialiseerd in o.a. de EDOMAH, de ziekte van Parkinson en het gebruik van de Activiteitenweger.

Iris Breddels
Iris werkt in de eerste lijn en is gespecialiseerd in o.a. reuma, COPD en het gebruik van de Activiteitenweger.

Boukje Droogers 
Boukje werkt in de eerste lijn en is gespecialiseerd in o.a. de EDOMAH.

Sanne Berendsen

Sanne werkt in de eerste lijn en combineert dit met werkzaamheden op verschillende afdelingen somatiek en psychogeriatrie in de regio Zutphen. Gespecialiseerd in lighoudingsproblematiek.

“Ik ging er altijd graag op uit: fietsen, wandelen, hardlopen. Maar doordat ik parkinson heb, ben ik vaak vermoeid en stijf. Ik moet nadenken bij elke beweging. De verleiding is groot dan maar binnen te blijven. Maar dan mis ik een heleboel contact: met buren, de caissière in de supermarkt, familie. De ergotherapeut raadde me een scootmobiel aan. Eerst moest ik er niet aan denken. Zo’n jonge man op een scootmobiel? Samen hebben we de aanvraag gedaan bij de gemeente. Daarna kreeg ik ‘rijles’ van de ergotherapeut. Op een rustige locatie oefenden we met achteruitrijden, een rotonde nemen en manoeuvreren in een kleine ruimte. Ook leerde ik hoe ik veilig de berging in- en uitrijd. Nu kom ik weer onder de mensen, en dat doet me goed. Uiteindelijk ben ik toch liever die ‘jonge kerel op de scootmobiel’ dan ‘die man achter de geraniums’.”

Ondersteuning voor mantelzorgers

Zorgt u voor iemand, bijvoorbeeld voor uw partner, vader of moeder? Ook u kunt veel baat hebben bij ergotherapie. De ergotherapeut geeft u praktische tips, informatie en instructie. Onze ergotherapeuten zijn ook gespecialiseerd in het zogeheten EDOMAHprogramma. Dit programma biedt ondersteuning aan mensen met dementie én hun mantelzorgers.

Rijvaardigheidstrainingen in de gemeente Zutphen

Onze ergotherapeuten verzorgen, in opdracht van de gemeente Zutphen, in deze gemeente ook rijvaardigheidstrainingen. Dit gebeurt in het kader van de WMO (Wet op de Maatschappelijke Ondersteuning). Het betreft het geven van rij-instructie maar ook het beoordelen van de rijgeschiktheid met scootmobiel, elektrische rolstoel of driewielfiets en het omgaan hiermee in het verkeer. Kijk voor meer informatie ook bij het WMO Zorg-loket in Zutphen.

Ook als u particulier een scootmobiel, elektrische rolstoel of aangepaste fiets heeft aangeschaft of wilt gaan aanschaffen kunt u bij ons terecht voor adviezen en/of rijlessen.
In dat geval kunt u in aanmerking komen voor vergoeding van de adviezen en rijlessen door uw zorgverzekering. Ergotherapie wordt namelijk voor maximaal 10 uur per jaar vergoed via de basisverzekering.

Praktische informatie

U kunt de ergotherapeut bereiken via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56. Ook kunt u een e-mail sturen: ergotherapiethuis@sensire.nl. De ergotherapeut neemt dan contact met u op. Een verwijsbrief van de huisarts of specialist is bij de meeste zorgverzekeraars niet nodig. 

Ergotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van uw zorgverzekering. Mogelijk beïnvloedt dit uw eigen risico. Het aantal uren dat wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering. Dit leest u in de polisvoorwaarden. Uw verzekeraar kan u vertellen hoe het voor u uitpakt.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.
Reacties:
  • M. Olthof
    2 december 2019 | 10:09
    graag overleg en klant aanmelden eventueel.
    • Inez Jansen
      3 december 2019 | 10:10
      Het handigste is om dan even contact op te nemen met de ergotherapeuten via 0900 – 88 56.
  • Stephanie Kummeling
    21 oktober 2021 | 10:53
    Geachte heer, mevrouw, Graag zou ik namens de heer Musumeci een afspraak willen maken met een ergotherapeut die samen met ons kan kijken voor het eventuele aanvraag voor een driewielfiets. Met vriendelijke groeten, Stephanie Kummeling maatschappelijk werker IJsselzorg.
    • Sensire communicatie
      21 oktober 2021 | 11:29
      Beste Stephanie, U kunt de ergotherapeut van 8.30 tot 17.00 uur bereiken via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56. Ook kunt u een e-mail sturen: ergotherapiethuis@sensire.nl. De ergotherapeut neemt dan contact met u op.
  • Anne van der Hoeven, poh
    5 april 2022 | 12:16
    Goedendag, Ik werk als praktijkondersteuner in Doetinchem en wil graag bij een patiënte ergotherapie in gaan zetten. Huisarts zegt dat ze altijd een briefje meegeven en nooit iets horen over kosten. Hier op de site zie ik echter verwijzen via ZD en bij documenten (tarieven zorg 2022) een lijst met kosten. Hoe zit het nu? Moet er een verwijzing via ZD en zijn er kosten?
    • Sensire communicatie
      7 april 2022 | 09:06
      Beste Anne, Dank voor je reactie! Ik heb de vraag doorgezet naar de ergotherapeuten en gevraagd even contact op te nemen. Mocht het niet kunnen wachten, bel dan even naar: 0900 88 56. Fijne werkdag!
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina