Leven met Longaandoeningen
Leven met Longaandoeningen

Leven met Longaandoeningen

Synoniemen: Astma, COPD, Bronchiëctasieën, Longfibrose

Een longaandoening als astma of COPD kan u dwingen om uw leefstijl aan te passen. En er doemen vragen op: Wat moet ik doen als ik het benauwd heb? Blijf ik altijd medicijnen gebruiken? Wat kan ik doen om het dagelijks leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden? Waar kan ik hulpmiddelen of ondersteuning aanvragen? De longverpleegkundige helpt u graag.

Astma: ontstoken longen

Als u astma heeft, zijn er altijd kleine ontstekingen in uw longen. Daardoor raken uw luchtwegen snel geïrriteerd door prikkels. Dat kunnen allergische prikkels zijn zoals bijvoorbeeld door huisstof(mijt), honden, katten en gras- of boompollen, maar ook niet-allergische prikkels zoals inspanning of geuren. U krijgt dan aanvallen van kortademigheid of moet (soms) veel hoesten. 
Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels, en de één heeft er meer last van dan de ander. De klachten zijn goed te behandelen en verergeren dan in principe niet. Astma komt voor bij kinderen en volwassenen.

COPD: beschadigde longen

Bij COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn uw longen beschadigd, bijvoorbeeld door roken. Daardoor zijn uw luchtwegen vernauwd. Dat zorgt ervoor dat u moeilijker ademt en minder zuurstof heeft. Ook moet u (soms) veel hoesten.
Deze klachten zijn blijvend en kunnen in de loop van de tijd toenemen. Soms worden de klachten in korte tijd plotseling erger, bijvoorbeeld door een infectie. Dat noemen we een longaanval. COPD komt vooral voor bij mensen van boven de 40 jaar.

Longfibrose: bindweefselvorming in de longen

Longfibrose is een zeldzame, chronische ziekte van de longen. Bij longfibrose kunnen uw longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide (ons ‘uitlaatgas’) uitscheiden. Uw longen werken dus niet meer zoals dat hoort. 
Longfibrose ontwikkelt zich vaak in maanden of jaren, meestal bij mensen boven de zestig jaar. Soms ontstaat longfibrose acuut, binnen een paar dagen.

Bronchiëctasieën: ontstoken en geïrriteerde bronchiën

Bij bronchiëctasieën zijn de wanden van de bronchiën bijna voortdurend ontstoken en geïrriteerd. Het kan dus zijn dat u regelmatig last heeft van een longontsteking of bronchitis. De ontstekingen veroorzaken op termijn schade in uw longen, bijvoorbeeld doordat bloedvaatjes en trilhaartjes kapot gaan. Dit kan leiden tot hoestbuien en benauwdheid. Bronchiëctasieën ontstaan vaak al op jonge leeftijd, al komt het ook voor dat volwassenen er pas na hun veertigste jaar last van krijgen. Vaak is de ziekte dan al jaren sluimerend aanwezig, maar waren de klachten nog niet merkbaar.

Rust zorgt letterlijk en figuurlijk voor meer rust.

Ermee leren omgaan

Heeft u te horen gekregen dat u een longaandoening heeft? Dan is het vaak even onduidelijk: wat verandert er precies? De longverpleegkundige kan u hierbij helpen. Zij weet veel over uw aandoening en kan u helpen om te gaan met uw gevolgen en zo nodig om uw leefstijl aan te passen. Ze kan u adviseren over bijvoorbeeld:

  • Omgaan met uw aandoening: thuis, op uw werk of op school
  • Uw medicijnen op de juiste manier gebruiken
  • Stoppen met roken
  • Aanvallen van benauwdheid beter zien aankomen
  • Omgaan met benauwdheidsaanvallen, bij uzelf of bij uw kind
  • Beperkte energie goed over de dag verdelen
  • Vroegtijdig herkennen van infecties die kunnen ontstaan door uw aandoening

Samen met u stemt de longverpleegkundige de ondersteuning af op uw persoonlijke situatie. Zo nodig brengt zij u in contact met bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut of diëtist.

De longverpleegkundige doet zoveel meer

De longverpleegkundige is er niet alleen voor u. Ook uw naasten krijgen handvatten aangereikt. Ze informeert hen over medicatie die gegeven mag worden bij bijvoorbeeld benauwdheid en wat wel en niet handig is om te doen in zo’n situatie. De longverpleegkundige fungeert eigenlijk heel vaak, op alle vlakken en voor iedereen, als vraagbaak.

Prikkels verminderen

Prikkelende stoffen vermijden: dat klinkt makkelijk, maar soms is er een flinke omslag voor nodig. Bijvoorbeeld als de stof en waar u benauwd van raakt, van de vloerbedekking of van de hond komen.

Het is prettig als iemand u daarbij kan adviseren. Vaak kunt u door een aantal maatregelen in huis de hoeveelheid hinderlijke stof en verminderen, waardoor u minder klachten heeft. Met de longverpleegkundige bespreekt u welke maatregelen in uw situatie goed kunnen werken.

Contact opnemen

Onze longverpleegkundigen zijn elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (0314) 35 74 71. 


Regio Doetinchem
Ingrid Zweers
Elsa van Roest

Regio Winterswijk
Marloes te Loeke
Joke Wieggers

Regio Zutphen
Ilse Kruijsen
Annerieke Prinsen

Ik ben nu actief met mijn gezondheid bezig. Die longaanval heeft me wakker geschud.
~Meneer Mollema (73)~

Thuis uw gezondheid meten

Als u COPD heeft, kunt u, als u woonachtig bent in de regio Doetinchem, met slimme apps op uw iPad thuis zelf uw gezondheid in de gaten houden. Sensire werkt daarbij nauw samen met het Slingeland ziekenhuis.

U kunt zich hiervoor niet zelf aanmelden, dat doet het ziekenhuis voor u. Verpleegkundigen controleren uw waarden op afstand. Bij een afwijkende waarde neemt de longverpleegkundige contact met u op. Dat scheelt u controles in het ziekenhuis en voorkomt ziekenhuisopnames. U bent er immers snel bij als er iets aan de hand is. Dankzij de apps heeft u uw gezondheid altijd zelf in beeld, wat zorgt voor rust, meer zelfvertrouwen en een veilig gevoel.

Aanvullende documenten

Praktische informatie

U kunt contact opnemen met de longverpleegkundige via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56 (24 uur per dag, zeven dagen in de week). De longverpleegkundige belt u dan terug.

In de meeste gevallen vergoedt uw zorgverzekering een gesprek met de longverpleegkundige. De longverpleegkundige informeert u hier graag over.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina

    Wellicht ook interessant voor u