Hulp bij Kanker
Hulp bij Kanker

Hulp bij Kanker

Synoniemen: Kanker

De diagnose kanker kan het leven even stilzetten. Emoties strijden om voorrang en het ziekteproces is zwaar. Toch zijn er keuzes te maken die het verloop draaglijker maken. De gespecialiseerd verpleegkundige oncologie heeft oog voor u én voor de mensen om u heen.

Voor u, en de mensen om u heen

Op de diagnose kanker reageert iedereen anders. Sommigen hebben al een periode van angst achter de rug, voor anderen slaat het nieuws in als een bom. Ook de manier waarop mensen de fase van genezing of afscheid ingaan, is heel persoonlijk.

De feiten zijn onontkoombaar, maar de manier waarop u en de mensen om u heen ermee omgaan, kan het proces draaglijker maken.

Daarom kijkt de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie niet alleen naar de medische werkelijkheid, maar ook naar u en uw sociale omgeving. Samen kijkt u naar de behandeling en de impact daarvan op uw dagelijkse leven. In die overweging zijn er keuzes te maken.

Kijken wat waardevol is

Zo kunnen mensen in de periode van hun behandeling soms ontzettend moe zijn. Dan is het de vraag welke dingen u echt wilt blijven doen, omdat ze waardevol voor u zijn, en kijkt de gespecialiseerd verpleegkundige hoe dat zou kunnen worden ondersteund. Soms gaat het ook om de vraag waar uw grenzen liggen, welke klachten u aanvaardt om te kunnen blijven doen wat u graag wilt.

De verpleegkundige loopt met u mee en kan u helpen om inzicht te krijgen in uw ziekteproces en daarin de keuzes te maken die bij u passen. De verpleegkundige kan u adviseren, zoekt samen met u naar praktische oplossingen en heeft ook oog voor de mensen om u heen. ‘Je bent samen ziek’, zoals mensen soms zeggen. En samen is er, hoe vreemd dat ook mag klinken, vaak ook iets ‘goeds’ van te maken.

Ik kon er niet mee omgaan dat ik minder kon. Nu zit ik beter in mijn vel.
~Pauline (62)~

Naast u staan

Kanker is er in vele verschillende vormen. De gespecialiseerd verpleegkundige weet veel over de ziekte en kent de bijwerkingen van de verschillende kuren. De verpleegkundige geeft u informatie, houdt contact met u en helpt u en uw omgeving om ermee om te gaan.

Met de oncologieverpleegkundige bespreekt u bijvoorbeeld:

  • de gevolgen van uw ziekte, zoals vermoeidheid of lichamelijke beperkingen
  • de gevolgen van de behandeling, zoals verminderde eetlust, een pijnlijke mond, haaruitval en braken
  • pijnbestrijding en andere methoden om klachten te verminderen
  • hulpmiddelen, medisch-technische apparatuur en aanpassingen in huis
  • problemen die thuis of op uw werk ontstaan door uw ziekte

De gespecialiseerd verpleegkundige stemt de ondersteuning helemaal af op uw persoonlijke situatie. Zij is er voor u, maar ook voor uw familieleden en vrienden. Ook voor andere zorgverleners, zoals het ziekenhuis en uw huisarts, is de verpleegkundige vaak een nuttig aanspreekpunt.

Ondersteuning in de laatste fase

Als er geen kans meer is op genezing, kunnen er enorm veel emoties loskomen en staan u en de mensen om u heen voor een grote opgave. Ook in deze palliatieve fase staat u samen voor keuzes: Hoe maak ik het ziekteproces zo draaglijk mogelijk, hoe wil ik mijn tijd besteden, wat wil ik nog doen? En ook: hoe is het voor de mensen om mij heen, en hoe kunnen zij straks verder?

De gespecialiseerd verpleegkundige oncologie kan u ook bijstaan met palliatieve zorg. Daarbij gaat het om verpleegkundige zorg, zoals het verminderen van klachten als pijn of vermoeidheid. Maar het gaat ook om de begeleiding van u en de mensen om u heen op de weg van emoties, verwerking en acceptatie. Hier kunt u meer lezen over palliatieve zorg.

Pauline (62): Ik zit beter in mijn vel

“Ik ben altijd druk bezig geweest. Hard werken in ons bedrijf, mantelzorg voor mijn schoonvader, fanatiek badmintonnen, koken voor vrienden… Maar toen ik darmkanker kreeg werd ik plotseling overvallen door een extreme vermoeidheid. Tegen beter weten in probeerde ik alles te blijven doen, maar dat lukte nog niet half. Daar kon ik totaal niet mee omgaan.

Margo, de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie, heeft me geholpen een nieuwe balans te vinden. Waar liggen mijn nieuwe grenzen precies? Hoe voel ik aan dat ik rust moet nemen? Ze zag dat ik helemaal verkrampt was omdat ik vaak toch te lang doorging. Daarom verwees ze me ook door naar de fysiotherapeut. Ik zit nu beter in mijn vel en heb het gevoel dat ik veel meer instrumenten heb om mijn ziekte de baas te kunnen.”

Aanvullende documenten

Praktische informatie

U kunt rechtstreeks contact opnemen met de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie via het algemene telefoonnummer van Sensire: 0900 88 56 (24 uur per dag, zeven dagen in de week). De verpleegkundige belt u dan terug. U kunt ook een verwijzing krijgen via de specialist, huisarts of uw (wijk)verpleegkundige.

Voor uzelf zijn er geen kosten verbonden aan een gesprek met de gespecialiseerd verpleegkundige oncologie. Uw zorgverzekeraar vergoedt het gesprek volledig.

In de regio Westervoort werken verschillende zorgverleners samen, zodat er vanuit verschillende invalshoeken naar uw situatie gekeken kan worden. Het Oncologie Netwerk Westervoort bestaat uit zorgverleners die samenwerken in de eerstelijns zorg in Westervoort en omstreken.

Lees meer op de website van het Oncologie Netwerk Westervoort.

Heeft u vragen? Of wilt u uw mening geven? U kunt hieronder reageren.
Inhoudsopgave Inhoudsopgave
Informatie op deze pagina

    Wellicht ook interessant voor u