Parkinson is een ingrijpende diagnose die veel teweegbrengt in uw dagelijks leven. U moet zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden en misschien kunt u niet meer alles zelf. Sensire biedt specialistische ondersteuning.
De klachten verschillen per persoon, en zelfs per dag. Op de lange termijn nemen de klachten toe. Dat kan voor veel onzekerheid zorgen, bij u en bij uw familie en vrienden. Goede ondersteuning maakt daarbij veel verschil.
De parkinsonverpleegkundige weet veel over parkinson en de gevolgen in uw dagelijks leven. Wat is de invloed van uw medicijnen? Welke hulpmiddelen zijn er? Hoe gaat u om met geheugenproblemen?
De parkinsonverpleegkundige bespreekt uw situatie met u, beantwoordt uw vragen, geeft advies en zoekt samen met u naar oplossingen. Zij neemt echt de tijd voor u.
De parkinsonverpleegkundige zorgt er samen met u ook voor dat alle ondersteuning goed op elkaar is afgestemd en aansluit op uw vragen en wensen. Met de parkinsonverpleegkundige kunt u bijvoorbeeld praten over:
U kunt een beroep doen op het wijkzorgteam, de parkinsonverpleegkundige of bijvoorbeeld de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of diëtist. Zij hebben onderling veel contact en weten dus wat er bij u speelt.
Als u dat prettig vindt, kunt u ook beeldbellen met de verpleegkundige. Uw wijkzorgteam staat dag en nacht voor u klaar. Heeft u specifieke wensen? We bekijken steeds samen met u hoe we de zorg zo goed mogelijk kunnen inpassen in uw dagelijks leven.
Mensen om me heen wisten zich soms geen raad met mij. Nu weten ze wat er nodig is.
~Mw. Hulsink (76)
Bij Sensire zorgen we dat onze ondersteuning zo veel mogelijk op uw situatie is afgestemd, zodat u als mantelzorger kunt blijven doen wat u graag wilt blijven doen. Ook houden we met u en uw naaste in de gaten of u de zorg volhoudt en geven we waar nodig advies. Hier vindt u meer informatie voor mantelzorgers.
Alle medewerkers die u hier ontmoet zijn gespecialiseerd in parkinson: van de fysiotherapeut tot de logopedist en van de specialist ouderengeneeskunde tot de psycholoog. Alles is erop gericht dat u zo veel mogelijk zelf kunt doen.
De medewerkers van de dagbehandeling werken samen met de parkinsonverpleegkundige en de andere mensen die u ondersteunen. De specialist ouderengeneeskunde overlegt bijvoorbeeld regelmatig met uw huisarts, die uw eerste aanspreekpunt blijft voor medische onderwerpen. Natuurlijk verloopt het contact altijd in overleg met u.
In Oleander woont en leeft u samen met veertien mensen met parkinson. U heeft uw eigen woonruimte. Daarnaast is er een gemeenschappelijke huiskamer waar u, als u dat wilt, met uw medebewoners samen kunt zijn. En omdat u hier woont, is u familie net als thuis altijd welkom.
Hoe een leven met parkinson eruitziet verschilt sterk van persoon tot persoon. De verzorging kan veel tijd in beslag nemen, maar er blijft altijd ruimte over voor leuke dingen, lekker eten en gezelligheid. Daarbij kunt u gebruikmaken van de gemeenschappelijke huiskamer en van andere gezamenlijke ruimtes in Den Ooiman. Of misschien vindt u het juist prettig om bijvoorbeeld met een familielid de dag in uw eigen woonruimte door te brengen. U leidt in Oleander uw leven dus zoals u dat wenst, inclusief de contacten met familie, vrienden en verenigingen. Net als thuis.
Daarbij doen ze er alles aan om de impact van uw ziekte te beperken. Vanzelfsprekend denken zij ook aan uw familie en vrienden: die blijven op allerlei manieren betrokken bij uw dagelijks leven.
De specialist ouderengeneeskunde neemt de taak van de huisarts over en kan als dat nodig is direct medicijnen of therapieën voorschrijven. Zij kan ook de neuroloog van het ziekenhuis inschakelen. Daardoor is er meer expertise in Oleander en hoeft u meestal niet naar het ziekenhuis.
“Je kunt niet overbrengen wat het is om parkinson te hebben. Het ene moment kan ik wel een kopje vasthouden, het volgende moment niet. Ik merk dat er veel onbegrip is rondom de ziekte. Mijn familieleden wisten zich er in het begin ook geen raad mee. “Drink maar een borrel,” zeiden ze. “Dat helpt wel.” Zelfs huisartsen weten er vaak weinig van af. Toen ik klachten kreeg, zei mijn huisarts dat ik geen parkinson kon hebben omdat ik 58 was.
Als ik nu beneden in het restaurant kom, voelen mensen gewoon aan dat ik mijn koffie niet kan vasthouden. Maar ook dat ik momenten heb dat het wel kan. Daar ben ik soms nog verbaasd over. Ook mensen die mij vaak zien, weten nu goed wat er nodig is. Laatst at ik met twee oud-collega’s en die moesten mij op een gegeven moment helpen met mijn eten. Dat klinkt een beetje raar, maar ze doen het wel.”
Kijk voor data en andere praktische informatie op www.parkinson-vereniging.nl.
Wilt u meer weten over onze parkinsonzorg of wilt u een afspraak maken? Bel ons dan via 0900 8856. Als u belangstelling hebt voor wijkzorg, kunt u ook direct contact opnemen met de wijkverpleegkundige in uw wijk.
Wilt u meer weten over wonen met parkinsonzorg, of wilt u Oleander een keer bekijken? U kunt altijd een afspraak maken voor een gesprek of een rondleiding. Onze woonzorgadviseurs zijn op werkdagen bereikbaar via 0314 35 62 80.
Voor algemene vragen kunt u altijd terecht op nummer: 0900 8856. (24 uur per dag, zeven dagen in de week).
De parkinsonwoning Oleander vindt u op het volgende adres:
Sensire Den Ooiman
Afdeling Oleander
Groot Hagen 6
Doetinchem
Parkinsonzorg wordt meestal grotendeels vergoed. De kosten hangen af van uw persoonlijke situatie, zoals uw indicatie en uw verzekering. Wilt u weten wat voor u precies de kosten zijn? Wij maken graag een berekening voor u.